Advertentie
sociaal / Nieuws

Ambtenaren wijzen eindbod werkgevers af

Ruim 32.500 ambtenaren hebben woensdag 16 december via een referendum gestemd over het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao gemeente. Een ruime meerderheid van 96,6 procent keerde zich tegen het eindbod, zo melden de vakbonden.

22 december 2009

Referendum
De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF legden leden en niet-leden vorige week in een referendum de vraag voor of zij in deze crisistijd genoegen nemen met werkzekerheid. Of vinden de ambtenaren dat de werkgever naast werkzekerheid ook koopkrachtbehoud moet bieden, zoals de vakbonden bepleiten?

Koopkrachtbehoud

Bijna 97 procent bleek van mening dat de werkgevers naast werkzekerheid ook koopkrachtbehoud moeten bieden. De werkgevers menen dat er geen ruimte is voor een structurele loonsverhoging. Wel zijn ze bereid een eenmalige uitkering van één procent te geven. De bonden eisen een structurele loonsverhoging van anderhalf procent.

 

Acties
Begin januari wordt de officiële uitslag aan de werkgevers overhandigd. Op 11 januari organiseren de bonden een bijeenkomst met de kaderleden van de bonden om mogelijke vervolgacties te bespreken. ‘Eventuele vervolgacties worden wat mij betreft samen georganiseerd met de ambtenaren van de provincies en de waterschappen', zegt landelijk cao-onderhandelaar Ruud Kuin van ABVAKABO FNV. 'Ook bij die overheden zitten de onderhandelingen op het gebied van koopkrachtbehoud muurvast.’

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Indien een eenmalig bod van 1% daadwerkelijk wordt voorgesteld, dan mogen ook de overige ambtenaren welke wel koopkrachtbehoud en meer ontvangen dan nu is voorgesteld voor de sector Gemeente (bv: Rijk en Onderwijs) ook inleveren. Zij kunnen dan een voorbeeld nemen aan de ambtenaren uit de EU.

Als Gemeenteambtenaar zou ik in ieder geval pleiten voor gelijke behandeling, het lijkt mij niet wenselijk om ongelijke
beloning te bevorderen binnen het ambtenarenapparaat.
Insider / ...
Het lijkt erop dat met name de gemeente ambtenaren opdraaien voor de economische crisis. Gisteren kunnen lezen dat gemiddelde CAO in 2009 2,7% bedraagt. Ben behoorlijk teleurgesteld in mijn werkgever.
Senior ambtenaar / 23-12-2009
Laten we niet vergeten dat de meeste sectoren (rijk , provincie, waterwschappen, onderwijs) net vlak voor de crisis ca. 3%-3,9% binnengehaald hadden. De sector gemeente was hekkesluiter en heeft juist uit een oogpunt van gelijke behandeling eigenlijk eerst de aanvankelijk voorgestelde 3,5% tegoed ipv 1%! Het vastlopen bij provincie en waterschappen heeft wel betreking op hun nieuwe CAO.
Rolf Tjemmes / Adviseur Beleidsinfo & Onderzoek
Men staat er blijkbaar niet bij stil dat de afgelopen jaren flink wat oudere ambtenaren met riante FPU-regelingen zijn vertrokken. Deze worden betaald door de huidge premiebetalers. Niet alleen de kredietcrisis speelt een rol bij het vinden van financiële ruimte en koopkrachtontwikkeling, maar ook het personeelsbeleid uit het verleden.

Het huidige personeels- en CAO-beleid impliceert dat de overheid verwacht dat de jongere generaties ambtenaren hetzelfde werk blijven doen met relatief minder koopkrachtontwikkeling.

De omvang van de beroepsbevolking zal in de nabije toekomst afnemen. Dus zal een arbeidsmarkt gaan ontstaan, waarbij werkgevers veel meer op arbeidsvoorwaarden moeten gaan concurreren om gekwalificeerd personeel aan zich te binden. De overheid zal als werkgever daarbij een goede positie moeten vinden.

De kortzichtigheid en het gebrek aan geheugen, die uit de CAO-onderhandelingen naar voren lijken te komen, getuigt m.i. niet van een strategische visie op het toekomstig personeelsbeleid.

Met een substantieel aantal uittredende ambtenaren die de komende jaren van hun pensioen gaan genieten en een minder aantrekkelijke CAO, zal de overheid zich af moeten vragen of er straks wel genoeg mensen zijn die voor deze overheid willen werken.

M. Dijkman
Net even het CBS onderzoek gelezen over personeelsbestand van de overheden.

Leuk dat de komende jaren 50% van het personeelsbestand vanwege de vergrijzing vervangen dient te worden.

Leuker kunnen we het niet maken. Aantrekkelijker kennelijk ook niet.
10 - 15% minder salaris gemiddeld dan het bedrijfsleven - starre hierarchische cultuur. Bij de meeste gemeenten weinig mogelijkheden om echt door te groeien.

Als het zo nog doorgaat kan men straks alle werkzaamheden van de gemeenten extern uitbesteden (is toch zogenaamd goedkoper).

Veel falende managers en vooral teveel managers bij de lokale overheden.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Eindelijk iemand die ook de langere termijn voor de jongeren behartigd. De kortzichtigheid van de vakbonden in de toekomstige problematiek is moeilijk te begrijpen. Of wel aangezien zij een achterban hebben van 50 plus?

Het feit dat nu betaald wordt voor de dure FPU-uitkeringen en het onbegrijpelijke onderscheid in compensatie voor de betaalde premie: te weten indienst op of na 2006 krijgt een compensatie. Ook kan door het ABP als de vakbonden geen inzage geven worden in de fondsen vorming voor deze compensatiedoelgroep. De kans is vervolgens aanwezig dat de versterkte OP-opbouw voor de doelgroep indienst op 2006 in 2023 alsnog door de dan actieve deelnemers bekostigd moet worden.

Bijkomend in het arbeidsvoorwaardenbeleid en de aantrekkelijkheid hiervan: nieuwe ambtenaren (na 2006) dragen gemiddeld een fors bedrag af voor de FPU-regeling (€ 10.000,-) zonder enige compensatie. Indien je als ambtenaar vertrekt naar het bedrijfsleven en je had nog recht op de versterkte opbouw OP, laat je een identiek bedrag schieten. In hoeverre kan je dan in je arbeidsvoorwaardenbeleid wisselingen tussen overheid en bedrijfsleven stimuleren (betrek hierin ook het vervallen van het nabestaandenpensioen)?

Hiernaast het feit dat de FPU-er welke de FPU uitstelt tot 64 en 11 maand en de gehele waarde opstrijkt in zijn OP en een doorwerkbonus ontvangt, de lasten neerlegd bij de personen welke de FPU-premie moeten opbrengen. Asociaalgedrag wordt fiscaal gestimuleerd! De regeling voorziet in eerder stoppen met werken en zou als middel moeten dienen om jongeren wel aan de slag te helpen (deze hebben het nu nodig, gezien de laatste onderzoeken dat uitstel van het werkzame leven in de toekomst grote achterstanden kan opleveren welke moeizaam ingehaald kan worden).

Als laatste blijft het feit dat naar de toekomst de pensioenopbouw in de 2e en 3e pijler de financiering
zal vormen van de eigen AOW.

Voorts is wederom een hiaat in de financiering van de bedrijfstakpensioen ontstaan. De stijging van de levensverwachting met 1,5 jaar zal hopelijk ook verhaald gaan worden op de huidige gepensioneerden en niet alleen op de jongeren door premieverhoging. Indien een combinatie van niet indexeren en premieverhoging, zal de jongere generatie hier naar verhouding meer aan bijdragen, doordat opgebouwde aanspraken niet geïndexeerd worden en zij meer gaan betalen.

Regel nu eindelijk de financiering van de AOW. Reserveer de meevallers voortkomend uit het uitstel naar 67 voor de toekomstige generaties. Betrek hierin de aardgasbaten en naar de toekomst zou een bestendige AOW gerealiseerd kunnen worden, waarbij de lasten over alle generaties verspreid kunnen worden. Ook de ongelijkheid in arbeidsvoorwaarden tussen ambtenaren en de kosten hiervan zal onderwerp van discussie moeten zijn. Als laatste de gewenste mobiliteit.
Donnie / medewerker RO
Hmm, ik hoor het al. Ik heb niet de juiste beslissing genomen om per 1 januari in dienst te treden. Naja na de crisis maar weer in de detachering??
Criticus - NL
Referendum cao gemeenten bevestigt draagvlak eindbod VNG
22.12.2009 (site VNG)

http://www.vng.nl/eCache/DEF/92/886.html

Reactie: Ik las op de site van BB pas over dit referendum op woensdagochtend, terwijl het woensdagmiddag reeds sloot. Via de OR of de bonden had ik tot dat moment niets gehoord.

In het stuk van de VNG staat ook niets over de inhoudelijke reactie van de ruim 32.000 ambtenaren. Alleen het opkomstpercentage wordt aangehaald.

De VNG trekt een conclusie die gebaseerd is op een (naar mijn mening) vertekend percentage en kijkt niet naar de inhoudelijke reactie van dat referendum.

Te triest voor woorden!
Jan / financieel medewerker
gezien de reactie van de VNG op ons referendum blijkt wel weer dat we een ongelofelijke zelfingenomen werkgever hebben. Deze reactie heeft mij doen besluiten te stoppen met het voorzitterschap op het stembureau voor de komende verkiezingen. Heb geen zin meer om mij in te zetten voor een werkgever die ons zo laat vallen. Ik roep een ieder op mijn voorbeeld in deze te volgen !! Laat de gemeenteraden maar wat druk zetten op de VNG om met een goed bod te komen.



Advertentie