'Ambtenaren melden zich gemakkelijker ziek'
Bij de overheid is het veel makkelijker en meer geaccepteerd om je ziek te melden dan in het bedrijfsleven. Dat meent 40 procent van de 810 ambtenaren die stemden op een stelling over ziekteverzuim.
CBS
Ambtenaren verzuimden vorig jaar vaker wegens ziekte dan medewerkers in het bedrijfsleven, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek eind maart bekend. Binnenlandsbestuur.nl vroeg de bezoekers van de website of dit kwam door de relatief hoge leeftijd van ambtenaren, door de coulante houding ten opzichte van ziekteverzuim in het openbaar bestuur, door de hoge werkdruk of eventueel door een slechte werksfeer.
Coulante houding
De relatief hoge leeftijd of een slechte werksfeer zijn nauwelijks factoren van betekenis, blijkt uit de respons. Ruim een derde van de stemmers wijten het hoge ziekteverzuim aan de hoge werkdruk (34 procent). Maar liefst 40 procent denkt dat de coulante houding ten opzichte van ziekteverzuim het grootste probleem is.
Luizenleven
Een reageerder zegt: ‘Veel familieleden werken bij de (lagere) overheid en ik hoor uit de eerste hand wat een luizenleven ze hebben. Iemand die zich 'ziek meldt' wordt nauwelijks gecontroleerd.’ Een andere reactie: ‘ Het is voor een gemeente- provincie- of rijks-ambtenaar niet overdreven problematisch om zich ziek te melden. In de zorg of het onderwijs/politie (wel ambtenaren) moet bij ieder ziekmelding vervanging worden georganiseerd. Dit werpt toch een drempel op om je ziek te melden. Ik ben ervan overtuigd dat je je minder snel ziek meldt als je weet dat je dienst op het laatste moment moet worden overgenomen door een collega.’
Frustrerend
Op de tweede plaats van mogelijke oorzaken staat de hoge werkdruk (34 procent). Een casemanager zegt hierover: ‘Ik zie dat er met steeds minder mensen meer werk verzet moet worden. Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit van de dienstverlening en dat is erg frustrerend!’
Sick buildings
Verder denkt 16 procent van de stemmers dat ziek melden voornamelijk komt door de slechte werksfeer en slecht 10 procent wijt het aan de relatief hoge leeftijd van ambtenaren. Verder werden er nog suggesties gedaan als slecht leiderschap, sick buildings, teveel binnen zitten en ingewikkelde procedures.
Vraagtekens
Er werden tot slot nog wel wat vraagtekens gezet bij het CBS-onderzoek. Zo vroegen een paar mensen zich af of het CBS zwangerschapsverlof en de vrije dagen van zieke parttimers hadden meegerekend.
Stem op onze nieuwe stelling: Dienstverleners moeten beter leren omgaan met agressie van cliënten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.