Advertentie
sociaal / Nieuws

Laatste subsidieronde voor cliëntondersteuning

De subsidiepot kent een plafond: wie het eerst komt, het eerst maalt.

09 november 2022
de arm en hand van de een trekt de arm en de hand van een ander omhoog
Shutterstock

Gemeenten kunnen begin 2023 voor de laatste keer subsidie aanvragen voor onafhankelijke clientondersteuning.  

Specifieke uitkering

Het gaat om de zogeheten Regeling specifieke uitkering versterking cliëntondersteuning (SUVCO) van het ministerie van VWS. Gemeenten kunnen deze uitkering – van maximaal 50.000 euro – in 2023 aanvragen tot en met 28 april. Het betreft de laatste subsidieronde voor cliëntenondersteuning.

Plafond

Volgens een nieuwsbrief van het ministerie van Sociale Zaken die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd, kent de subsidiepot een plafond en geldt het principe van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Wegwijs

Een clientondersteuner helpt burgers die zorg of ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld jeugdzorg, individuele begeleiding of huishoudelijke hulp. Daarbij gaat het onder meer om het geven van informatie, bijvoorbeeld over de rechten van cliënten.  

Jeugdzorg

Uit een onderzoek van het RIVM uit 2021 blijkt dat de helft van de burgers die voor cliëntondersteuning in aanmerking komen, niet weet dat deze mogelijkheid bestaat. Ook de helft van de zorgverleners die hen hier op zouden kunnen wijzen, zoals huisartsen en wijkverpleegkundigen, is niet op de hoogte. Gemeenten en zorgkantoren zijn wettelijk verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van cliëntondersteuning.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie