Advertentie
sociaal / Nieuws

Adviescollege kraakt wet inkomensafhankelijke Wmo huishoudelijke hulp

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) vreest dat de regeling te ingewikkeld gaat worden door het wetsvoorstel.

ANP
24 januari 2024
ANP/Hollandse Hoogte/Patricia Rehe
ANP/Hollandse Hoogte/Patricia Rehe

De bijdrage voor de huishoudelijke hulp moet weer inkomensafhankelijk worden. Maar het wetsvoorstel van staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) valt niet in goede aarde bij het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) omdat er ‘simpelere en minder belastende alternatieven voorhanden zijn’.

Breed inzetbare senior projectleider (32-36 uur)

Gemeente Gorinchem
Breed inzetbare senior projectleider (32-36 uur)

Coördinerende beleidsmedewerker

JS Consultancy
Coördinerende beleidsmedewerker

In 2019 is de inkomensafhankelijke toets voor Wmo-voorzieningen verdwenen en komt elke hulpbehoevende voor een kleine bijdrage per maand (20,60 euro in 2024) in aanmerking voor huishoudelijke hulp. Sindsdien is het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp enorm gestegen.

Veel gebruik

Vooral mensen uit midden- en hogere inkomens maken veel meer gebruik van deze regeling. De kosten van de regeling zijn daardoor 110 miljoen euro hoger dan waarvan bij de invoering werd uitgegaan. De kosten zijn voor gemeenten, want die regelen en betalen de hulp.

Regeerakkoord

Van Ooijen wil dat het inkomen vanaf 2026 weer mee gaat tellen bij de voorzieningen die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) vallen om de kosten te drukken. Dat is al afgesproken in het regeerakkoord.

Complex en onduidelijk

Volgens het Adviescollege is het voorstel van de bewindsman echter ‘onnodig complex’ en het doel ervan ‘onvoldoende duidelijk’. Er zijn andere oplossingen mogelijk volgens het college zoals het invoeren van een inkomensdrempel.

Geen beroep

Het ATR vreest dat de regeling te ingewikkeld gaat worden door het wetsvoorstel. Dan zal een deel van de mensen ‘zonder deskundige hulp en ondersteuning’ geen beroep meer op de Wmo-voorziening kunnen doen.

Toeslagenaffaire

Het kabinet lijkt ‘het belang van de zorgvrager uit het oog te hebben verloren en daarmee niet te leren van de bevindingen uit de Toeslagenaffaire’, aldus het college. Dat vindt dan ook dat het wetsvoorstel niet moet worden ingediend.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie