Advertentie
sociaal / Nieuws

ACM: pas op bij commerciële schuldhulp met vage kosten

Door wachtlijsten bij gemeenten kiezen mensen soms voor commerciële bedrijven.

ANP
22 mei 2023
Camera
Shutterstock

Pas op voor commerciële schuldhulpaanbieders die onduidelijk zijn over kosten en hulp die ze bieden, waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de toezichthouder voldoen enkele tientallen commerciële bedrijven niet aan de regels.

Directeur Edwin van Houten van de autoriteit vindt dat dit soort aanbieders ‘misbruik maken’ van de situatie van mensen met schulden. ‘Zij vragen veel geld voor een traject zonder dat vooraf duidelijk is hoe lang het duurt en wat je er precies voor krijgt. Dat maakt het voor de consument lastig om in te schatten of de dienst het geld waard is.’

Onbekend gebied

Hoeveel mensen gedupeerd zijn is lastig te zeggen, meldt een woordvoerster. ‘De commerciële schuldhulpverlening is een onbekend gebied. De meeste mensen krijgen hulp via de gemeente.’ Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden ruim 600.000 huishoudens in 2020 problematische schulden.

Wachtlijsten bij gemeenten

Sommige mensen met schulden komen niet in aanmerking voor hulp bij de gemeente en gaan naar een commerciële aanbieder. Ook kiezen mensen soms voor commerciële bedrijven omdat zij zeggen meteen hulp te kunnen bieden en dat aanmelden makkelijk is. Dat terwijl er bij sommige gemeenten wachtlijsten zijn voor schuldhulp.

De bedrijven die de ACM tot nu toe heeft aangesproken op hun onduidelijkheid, leken de regels niet te kennen en bieden nu meer duidelijkheid op hun website. De autoriteit zegt komende weken ‘actief te controleren’ en bijvoorbeeld een boete te geven als dit in de ogen van de ACM nodig is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Deze berichtgeving van de ACM is een regelrechte aanfluiting. En opnieuw reden te twijfelen aan het functioneren van de ACM.

Dat het gros van de commerciële schuldhulpaanbieders het geld niet waard is en alleen maar leidt tot grotere schulden is reeds lang bekend.
De gemeentelijke schuldhulp is helaas weinig beter.

Dat deze commerciële schuldhulpaanbieders de regels niet kennen zou reden moeten zijn in te grijpen.
De gemeentelijke schuldhulp is doorgaans helaas weinig beter.

De wachtlijsten bij de gemeentelijke schuldhulp hebben tot gevolg dat de schuldenaar langer in de problemen zit en de schulden verder oplopen.
Zij, en ook diegenen die niet in aanmerking komen voor gemeentelijke schuldhulp, kunnen beter het WSNP-traject in steken en de rechter een oordeel laten vellen.
Advertentie