Advertentie
sociaal / Nieuws

Veiligheidsberaad verwisselt corona voor opvang Oekraïners

De veiligheidregio’s hebben al ruim 14.000 van de gevraagde 50.000 opvangplekken gerealiseerd.

14 maart 2022
Bruls-def.jpg
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten maandag digitaal met elkaar over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeenten. Het beraad had twee jaar lang de perikelen rond de coronapandemie op de agenda staan, maar verwisselt die nu voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

‘Het moet’

‘We zaten er niet op te wachten dat er meteen een andere crisis op ons bordje zou liggen, want er is de afgelopen jaren al heel veel gevraagd van ambtenaren. Maar het moet’, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Nieuwe crisis

Vorige maand lieten de burgemeesters weten dat het Veiligheidsberaad in het vervolg de schakel wil zijn tussen landelijke besluiten in geval van een crisis en de regionale uitvoering en handhaafbaarheid daarvan. Voor de coronacrisis speelde het beraad niet zo'n grote rol, maar in de afgelopen twee jaar werden de burgemeesters als voorzitters van hun veiligheidsregio een belangrijke gesprekspartner voor het kabinet. Of het beraad formeel zo'n schakelrol krijgt is nog niet besloten, maar de oorlog in Oekraïne heeft wel voor een nieuwe crisis gezorgd, aldus Bruls.

'Er is de afgelopen jaren al heel veel gevraagd van ambtenaren.'

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad

Verblijfsvergunning

Omdat de Oekraïners geen visum of verblijfsvergunning nodig hebben, is niet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA verantwoordelijk voor de opvang, maar zijn de gemeenten dat. Daarbij gaat het ook om onder meer zorg, onderwijs en werk. Er is nog veel onduidelijk over wie wat precies gaat coördineren.

Zes maanden

De veiligheidsregio's moeten op korte termijn voor 50.000 opvangplekken voor gevluchte Oekraïners zorgen. Die plekken moeten ten minste zes maanden lang beschikbaar zijn. Bruls verwacht dat er nog veel meer plaatsen nodig zijn als de Oekraïners hier mogelijk vele maanden of jaren moeten blijven.

6200 Oekraïners

Het ministerie heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om de eerste 25.000 plekken (duizend per regio) al begin volgende week gerealiseerd te hebben. Op zondag waren er volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid ruim 14.000 plekken beschikbaar. Er zijn inmiddels meer dan 6200 Oekraïners opgevangen door gemeenten.

Eerste duizend

Vrijdagavond meldde al een aantal veiligheidsregio’s dat de eerste duizend plekken gereed waren. Dat waren de regio's Haaglanden, Utrecht, Noord-Holland Noord, Gelderland-Zuid, Friesland, IJsselland en Zuidoost-Brabant. Daarnaast gaven Limburg-Noord en Groningen aan het target van duizend plekken al bijna te hebben gehaald. (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie