Advertentie
sociaal / Blog

3 tips voor de overheid om bedrijven meer skillsgericht te laten werken

Bedrijven zitten met hun handen in het haar: waar haal ik nieuwe werknemers vandaan? Kan de overheid hierbij helpen?

07 maart 2022

Het tekort van goede vakmensen in de technische sector loopt snel op, terwijl de vraag naar technici ook niet bepaald afneemt. Tijdens storm Eunice werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk deze vakmensen voor Nederland zijn. Bedrijven zitten met hun handen in het haar: waar haal ik nieuwe werknemers vandaan? En welke partijen kunnen wij hierbij helpen? Er wordt vaak gewezen naar de overheid of de branche, terwijl het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat technische werkgevers “zelf als eerste aan zet zijn” om de tekorten in hun branche op te lossen (NRC, 3/2/22).

Dat klinkt heel mooi, maar ik hoor vanuit de andere kant ook vaak dat er juist groepen met zij-instromers staan te trappelen om te beginnen in de techniek, maar dat zij de hoge drempel bij technische bedrijven niet overkomen. En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Dus waar komt deze mismatch vandaan? Wij hebben onderzocht welke uitdagingen technische bedrijven ondervinden in het aannemen van zij-instromers en ik zal hier wat bevindingen met jullie delen.

Waarom niet aan de slag met skills?

Uit ons onderzoek onder bedrijven in de techniek en bouw in Metropoolregio Amsterdam blijkt dat 60% nog niet werkt met zij-instromers, maar dat 40% wel openstaat om aan de slag te gaan met skillsgerichte processen. Dat klinkt makkelijker dan het daadwerkelijk is. Binnen technische bedrijven zijn vaak toch de interne processen nog niet op orde om daadwerkelijk skillsgericht te gaan werken. Er zijn teveel andere prioriteiten en een interne skillstransitie brengt vaak te veel verandering met zich mee.

“We zijn enthousiast maar de timing van het traject is nu niet goed waardoor de commitment en de kans van slagen niet groot is.”

Kansen

In een webinar op 24 februari presenteerden wij deze bevindingen.

Dus hoe kunnen we bedrijven wél activeren om open te staan voor zij-instroom, die met hun skills de werkvloer juist kunnen verrijken?

  1. Spreek bedrijven aan in hun eigen taal. Leven lang ontwikkelen? Nee, daar zijn ze niet druk mee. Maar als je begint over het tekort van technici en hoe dit invloed kan hebben om het voortbestaan van hun (familie)bedrijf, dan luisteren bedrijven vaak wel. Dit is een taal die zij begrijpen. En om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen zullen bedrijven breder moeten kijken dan het schaap met de vijf poten. Zij-instromers dus!
  2. Leer van elkaar en deel succesverhalen. Het is fijn om te weten dat je niet alleen staat en dat je concullega’s met dezelfde uitdagingen kampen. Door gezamenlijk creëren van succesverhalen over skillsgericht werven, begeleiden en zij-instroom kunnen andere bedrijven geïnspireerd worden. Zo zien zij dat het niet onmogelijk is. Verspreid dit soort verhalen en koppel bedrijven aan elkaar die van elkaar kunnen leren.
  3. Focus op de waardevolle skills van zij-instromers. Weten bedrijven wel de waardevolle skills die zij-instromers meenemen? Motivatie, punctueel, doorzettingsvermogen en noem maar op. Zij-instromers komen binnen met een rugzak vol goede kwaliteiten, die een net-afgestudeerde jonge techneut wellicht nog helemaal niet bezit. Nu alleen nog even de technische kennis aanvullen! Door te investeren in skillspaspoorten en een gemeenschappelijke begrijpelijke skillstaal kan het voor bedrijven makkelijker worden gemaakt om inzicht te krijgen in de skills van zij-instromers.

“Zij-instromers zijn ervaren beginners!”

In de webinar gingen wij ook in gesprek met VodafoneZiggo over hoe zij helemaal skilsgericht zijn gaan werven en werken! Je kunt de webinar hier terugkijken.

Wil je ook samenwerken voor meer zij-instroom in de techniek of op de hoogte gehouden worden van onze webinars? Laat ons dat hier weten!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie