Brief aan Kamer
Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) vrijdagavond in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Hij geeft hierin een toelichting op de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) die het kabinet in januari 2013 wil laten ingaan. De wet voegt de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, samen en moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren.
Gemeenten krijgen 2,6 miljard voor arbeidsmarkt
De gemeenten beschikken in 2015 bij elkaar over 2,6 miljard euro om te besteden aan werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.…
Buiten de boot
Eerder deze week botste de bewindsman met een groot deel van de oppositie, die een stijging van het aantal werklozen en sluiting van sociale werkplaatsen vreest. De linkse partijen voorspellen dat mensen met een arbeidshandicap buiten de boot zullen vallen, omdat veel huidige voorzieningen wegvallen en er geen banen voor hen zijn. Tegelijk wordt gesneden in de begeleiding van deze specifieke groepen.
Gebundeld reïntegratiebudget
De Krom stelt dat hij geen budget per gemeente kan aangeven maar alleen een landelijk totaalbeeld, dat hij ,,het gebundelde reïntegratiebudget'' noemt. Hij wijst erop dat de gemeenten straks meer vrijheid krijgen hoe zij de middelen inzetten. Met de maatregelen wil het kabinet toe naar minder mensen die in de sociale werkvoorziening zitten. Hier moeten alleen nog mensen terecht die alleen in een beschutte omgeving arbeid kunnen verrichten. Uiteindelijk is het plan om het aantal beschutte werkplekken die gemeenten bieden terug te brengen van 90.000 plaatsen nu, naar 30.000.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Leuk om te lezen dat de gemeente in 2015 € 2,6 mlrd ontvangen. Vraag is echter veel interessanter hoeveel ze bij ongewijzigd beleid nodig zouden hebben. Getallen zeggen zo weinig als je geen referentiemateriaal hebt. Een bezuiniging van € 1,8 mljrd, moet het opleveren, Een bezuiniging met 41 % dus. Wie betaald dus het gelach voor de miskleunen van de heren bankdirecteuren!!!!!
Gemeenten ontvangen wel miljarden euro's maar wie garandeerd mij dat er geen lantarenpalen voor gekocht worden??
Zo'n 60.000 WSW of beschutte werkplekken verdwijnen en daarmee dus ook de werkzame mensen die nu een werkplek hebben.
Worden die dan weer teruggegooid bij hun ouders thuis waar de voordeurdelerskorting weer wordt ingevoerd bij meerdere uitkeringen??
Dan kan moeders weer thuis blijven om haar kind die nu aan het werken was te verzorgen hoera wat een emancipatie gedachte. Het zijn dus de heren die de macht hebben en houden.
Vrouw achter het aanrecht!!
De liberale gedachtengang is hier dus spoorloos.