ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Zutphen weegt balans op de woningmarkt

Vooral jonge huishoudens vinden moeilijker een woning binnen de gemeentegrenzen.

25 februari 2022
Zutphen

De gemeente Zutphen heeft net als veel andere gemeenten te maken met krapte in het woningaanbod en een grote vraag. De betaalbaarheid van het wonen staat onder druk. Vooral jonge huishoudens vinden moeilijker een woning binnen de gemeentegrenzen. Gevolg: een nog sterkere vergrijzing. Hoe krijgt Zutphen een betere balans in kansen op de woningmarkt voor jong en oud, arm en rijk?

Het begint bij helder zicht op heden en toekomst

Gemeenten hebben een breed scala aan sturingsmogelijkheden. Maar welke knoppen zijn effectief? Dat vraagt inzicht in de huidige en toekomstige woningmarktsituatie. Wie wonen er in de gemeente, nu en over 10, 20 jaar? Hoe wonen ze en hoe wíllen ze wonen? Wie komen er bij en wie verlaten de gemeente? Wat betekent dat onder de streep voor de demografische en sociaaleconomische samenstelling van de bevolking?

Uitkomsten nodigen uit tot actie

Companen bracht voor Zutphen gedetailleerd in beeld hoe de woningmarkt en de bevolking zich heeft ontwikkeld. En hoe deze zich de komende 10 tot 20 jaar waarschijnlijk zal ontwikkelen. Er is jaar-op-jaar inzichtelijk gemaakt welke leeftijds- en inkomensgroepen naar en uit Zutphen zijn verhuisd. Samen met woonwensen en woningbehoefteprognoses geeft dit goed zicht op de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren: een groei met ruim 1.000 woningen tot 2030, waarvan ruim 200 sociale huurwoningen en tot 700 betaalbare koopwoningen om in de lokale en regionale vraag van jonge huishoudens en gezinnen te voorzien. Voor de vraag van buiten de regio zijn woningen boven de NHG-grens nodig. Inspelen op deze uitkomsten vraagt inzet van gemeentelijk instrumentarium: om voldoende woningen te krijgen en betaalbaarheid te garanderen.

Tellen en vertellen

Dit cijfermatige inzicht is een bruikbaar vertrekpunt voor nieuw beleid. Daarbij betrekken we ook ervaringen, wensen en belangen van woningzoekenden en marktpartijen. Companen begeleidde dit proces.
Meer weten? Neem contact op met Menno van Setten of Jeroen Lijzenga.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Dit lijkt me in beginsel een goede gemeentelijke aanpak. De hamvragen zijn of:
1. de bouw van 20% sociale huurwoningen wel voldoende is.
2. er geen behoefte is aan huurwoningen in het middensegment. Hiermee is (wellicht) doorstroming te bereiken vanuit de grotere koopwoningen (ouderen kunnen desgewenst hun koopwoning verzilveren via verkoop aan grotere huishoudens).
3. denk vooral aan het bouwen van levensbestendige woningen!