Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zeeland en Brabant maken bezwaar tegen Vlaamse ethaankraker

De provincies maken zich zorgen over stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal.

ANP
21 februari 2024
Chemiebedrijf Ineos in Antwerpen
Chemiebedrijf Ineos in AntwerpenShutterstock

De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen.

Managing Consultant Sociaal Domein

BMC
Managing Consultant Sociaal Domein

Juridisch Medewerker

JS Consultancy
Juridisch Medewerker

Kwetsbare natuurgebieden

De provincies maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

Schoner en duurzamer

De provincies tekenden eerder ook al beroep aan tegen een vergunning voor het bedrijf. De Vlaamse Raad van Vergunningsbetwisting vernietigde die toen. De nieuwe vergunningaanvraag van Ineos werd vervolgens goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Ineos meldt op de eigen site dat de nieuwe fabriek schoner en duurzamer is dan bestaande installaties en minder CO2 uitstoot. Noord-Brabant en Zeeland vrezen echter dat ook met deze vergunning te veel stikstof belandt in Natura 2000-gebieden.

Bezwaren en zorgen

De provincie Zeeland laat weten in gesprek te zijn gegaan met Ineos om de bezwaren en zorgen kenbaar te maken. ‘Hierbij is toegewerkt naar oplossingen waarbij Project One doorgang kan vinden en die tegelijk zekerheid geven dat de natuurlijke kenmerken van de betrokken Natura 2000-gebieden niet worden aangetast.’ Volgens de provincie verloopt het overleg constructief, maar zijn de partijen nog niet tot elkaar gekomen. ‘Mocht het tot overeenstemming komen met Ineos dan zullen we ons beroep intrekken’, schrijft Zeeland in een verklaring. ‘Wij zijn niet tegen economische ontwikkeling, maar wel als deze ten koste gaat van de Zeeuwse natuur.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gert-Jan Vijge
"Wij zijn niet tegen economische ontwikkeling", maar we helpen op deze manier de industrie om zeep en klagen vervolgens dat we te afhankelijk van China worden en of de natuur er beter van wordt is de vraag.
Advertentie