Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam steggelt over expatwoningen

Amsterdam gaat het aantal woningen voor zogeheten short stay van buitenlandse werknemers (expats) reguleren. Volgens het college van…

Regulering moet er tevens voor zorgen dat woningzoekende Amsterdammers niet uit de markt worden gedrukt door kapitaalkrachtige buitenlandse huurders.

Waardevol
De Tweede Kamer heeft zich afgelopen donderdag in meerderheid tegen dit plan gekeerd. CDA, VVD en D66 verwerpen het omdat expats een waardevolle bijdragen leveren aan de economie. CDA en D66 vinden het Amsterdamse voornemen haaks staan op het rijksbeleid om de hoofdstad aantrekkelijker te maken voor het internationale bedrijfsleven.

 

Beperkend
Amsterdam heeft volgens het D66-kamerlid Boris van der Ham ‘het meest beperkende beleid van alle grote steden in de wereld.’ Dat past niet in de ambitie ‘om hét centrum te zijn voor de creatieve industrie in Nederland én Europa.’

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Verruiming
De VVD wil van het kabinet weten of de plannen juridisch wel door de beugel kunnen. De SP is tegen omdat ze vreest dat woningcorporaties door het plan worden gestimuleerd om meer sociale woningen zodanig op te knappen dat ze verhuurd kunnen worden aan expats. Amsterdam zelf legt de plannen juist uit als een verruiming van het beleid, omdat short stay nu eigenlijk verboden is.

Loting
Amsterdam wil het maximaal aantal woningen dat voor short stay in aanmerking komt, vastleggen op 1350. De eigenaar moet een vergoeding betalen van 1,2 procent van de WOZ-waarde van de woning. Alleen in woningen met een huur boven de huurliberalisatiegrens (€ 631,73 per 1 juli 2008) is short stay mogelijk. Het verblijf is minimaal één week en maximaal zes maanden, daarboven is sprake van gewoon wonen. Maximaal vijf  procent van de geliberaliseerde huurwoningen in elk stadsdeel mag onttrokken worden ten behoeve van short stay. Alleen voor het stadsdeel Centrum geldt een afwijkend percentage van vijftien procent. Als er meer aanvragen zijn dan plekken binnen het quotum, wordt er geloot om zo de volgorde van de aanvragen te bepalen.

 

Balans
De Amsterdamse wethouder Tjeer Herrema van Volkshuisvesting laat in een reactie weten dat de plannen juist een verruiming van de regels inhouden, omdat short-stay momenteel officieel verboden is. ‘Wij hebben geprobeerd deze manier van wonen ruimte te bieden.' Volgens hem mag dat echter niet ten koste gaan van andere inwoners van de stad. ‘Dit lijkt ons op dit moment de goede balans.'

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Juridische stappen
Ook wijst hij erop dat in het centrum van de stad vijftien procent van de geliberaliseerde huurwoningen voor short-stay mag dienen. ‘Dat is best wel veel.' Eerder dreigde verhuurder Vesteda al met juridische stappen tegen Amsterdam als het voorstel doorgaat. Op 15 oktober buigt de raadscommissie Volkshuisvesting in Amsterdam zich over het voorstel. De invoering van het beleid staat gepland voor 1 maart 2009.

Lees ook:
Expatdesk moet Nijmegen aantrekkelijker maken (04/03/2008)

 

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in