Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woningcorporaties willen soepeler belastingregels

Woningcorporaties willen dat de Europese ATAD1 regel van tafel gaat, omdat die onevenredig uitpakt voor de corporaties.

ANP
20 april 2022
woningbouw2.jpg
Shutterstock

Woningcorporaties zeggen dat ze meer kunnen bouwen en meer woningen kunnen verduurzamen als er aanpassingen worden gedaan in het huidige belastingregime voor de corporaties. Die stellen dat ze onevenredig hard worden geraakt door Europese regelgeving. Nederland mag die regels voor woningbouwverenigingen versoepelen, maar doet dat tot op heden niet.

Europese regels

Deze boodschap kregen Tweede Kamerleden mee van Martin van Rijn, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes, en Frank Roerdinkholder van woningcorporatie Domijn. De Kamer liet zich door deskundigen bijpraten over de rol van corporaties en beleggers op de woningmarkt. De corporaties willen in ieder geval af van de Europese regel ATAD1. Die is bedoeld om te voorkomen dat buitenlandse investeerders winsten wegsluizen en daardoor minder belasting hoeven te betalen. De regel pakt echter verkeerd uit voor woningcorporaties, vinden ze.

Boete

Corporaties hebben geen winstoogmerk en lenen geld om woningen te kunnen bouwen. Beleggers die veel winst maken, hoeven dankzij deze Europese belastingregel minder belasting te betalen dan woningcorporaties. Aedes noemt het een ‘boete op investeren’ door corporaties. ‘ATAD moet weg’, zei Roerdinkholder tegen de Kamerleden. Aedes-voorzitter Van Rijn riep de landelijke politiek op een principiële discussie te voeren over de vraag of het huidige fiscale regime nog wel bij de bouwopgave van de komende jaren past.

Vermogensbelasting

Hoewel de woningcorporaties blij zijn dat per 2023 de verhuurderheffing wordt afgeschaft en daarmee de investeringsruimte wordt vergroot, blijven zij zorgen houden. Zo wordt de 1,8 tot 2 miljard euro die jaarlijks vrijkomt, deels ‘opgeslokt’ door de vermogensbelasting die de corporaties moeten betalen, zei Van Rijn. Ook de almaar stijgende bouwkosten doen een groot deel van de vrijkomende financiële ruimte teniet, voegde Roerdinkholder daar aan toe.

Speciale deals

De vraag van de Kamer in hoeverre buitenlandse investeerders de Nederlandse woningmarkt beïnvloeden en hoeveel belasting zij betalen, is tot dusver onbeantwoord gebleven. De Kamer is er niet gerust op dat buitenlandse investeerders, zoals het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone, geen speciale deals hebben met de Nederlandse Belastingdienst. Dit ondanks de geruststellende woorden van topman James Sepalla van Blackstone, die Kamerleden verzekerde zich volledig aan de Nederlandse belastingregels te houden. Volgens Edwin Visser van PwC zijn belastingregels voor buitenlandse investeerders op de woningmarkt strenger dan voor binnenlandse investeerders. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie