ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Minimaal 76 miljoen euro voor woningbouw op ‘lastige’ locaties

Minimaal 76 miljoen euro voor woningbouw op ‘lastige’ locaties. Ook een aantal provincies zetten hun middelen in om transformatie te stimuleren.

1-SVn.1.jpg

Minister Ollongren (BZK) heeft vandaag in Zaanstad het startsein gegeven voor een regeling die woningbouw op leegstaande of onderbenutte bedrijfslocaties stimuleert. Het Rijk en BNG Bank reserveren daarvoor elk 38 miljoen euro. Ook een aantal provincies zetten hun middelen in om transformatie te stimuleren. SVn gaat de zogeheten Transformatiefaciliteit uitvoeren en beheren.

Met de Transformatiefaciliteit wil minister Ollongren de woningbouw in populaire stedelijke gebieden verder stimuleren. Oude bedrijventerreinen en kantoorparken liggen vaak op aantrekkelijke locaties, maar plannen komen vaak niet van de grond door onvoldoende voorfinanciering. Die voorfinanciering is nodig om deze locaties geschikt te maken voor woningbouw.


Kortlopende geldleningen 

Met de nieuwe faciliteit komen er in de voorfase kortlopende geldleningen beschikbaar, zodat de woningbouw op deze locaties versneld kan worden. Het gaat om leningen van maximaal 5 jaar en maximaal 3,5 miljoen euro per project. BNG Bank verdubbelt bijdragen uit de regeling indien projecten aan de voorwaarden voldoen. Ook andere banken en regionale ontwikkelingsmaatschappijen kunnen meedoen.


SVn is aanspreekpunt

De slagkracht van de regeling wordt verder vergroot door de middelen te laten revolveren: rente en aflossingen worden opnieuw uitgeleend. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is aanspreekpunt voor initiatiefnemers en geïnteresseerden en gaat de faciliteit uitvoeren en beheren.   


Achtersluispolder in Zaanstad

Minister Ollongren bezocht ter gelegenheid van de openstelling de Achtersluispolder in Zaanstad. De transformatielocatie op het scharnierpunt van Zaanstad en Amsterdam biedt ruimte voor ongeveer 8000 woningen en kan mogelijk profijt hebben van de nieuwe voorziening.

Geïnteresseerd? Vragen? Ga naar www.svn.nl/transformatiefaciliteit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.