Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Winkels verdwijnen uit stadshart

De binnensteden zullen de komende tien jaar fors inkrimpen, omdat een derde van het aantal winkels zal verdwijnen. Dit blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Q&A.

23 november 2010

Toekomst
Ondernemersverenigingen CBW-Mitex en Hoofdbedrijf Detailhandel (HBD) hebben de opdracht gegeven tot het onderzoek naar de toekomst van het Nederlandse winkelwezen. ‘We vermoedden al dat veel zaken het moeilijk gaan krijgen de komende jaren’, vertelt Jan Meerman, voorzitter van CBW-Mitex. ‘Dit onderzoek heeft ons beeld bevestigd’.

Aanlooproutes
Volgens onderzoeker Frank Quix van Q&A wordt het winkelhart in de toekomst kleiner. Vooral de winkels op de aanlooproutes zullen steeds vaker hun deuren moeten sluiten, verwacht hij.

Online
Meerman wijst op een belangrijk trend. ‘Ondernemers hebben te lijden onder de grote rol van internet. Veel mensen winkelen niet meer, maar bestellen hun producten online’. Ook zijn er op dit moment te veel winkels in de steden, aldus Meerman. ‘Het aanbod is gewoon groter dan de vraag’. Ondernemers waren dan ook niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek.

Leegstand
Leegstand zal zich vooral voordoen in de aanlooproutes, waar de kleinere zaken zich bevinden. ‘De huur van een pand in een grote winkelstraat, zoals de Kalverstraat, is alleen weggelegd voor de grote ketens. Toch zullen ook zij de komende jaren steeds vaker te maken hebben met minder klandizie’.

Voorzichtig
Meerman waarschuwt gemeenten voorzichtig te zijn met het realiseren van nieuwe winkelcentra. Nederland kent 25 miljoen vierkante meter aan winkeloppervlakte. Op dit moment staat nog eens 2 miljoen vierkante meter aan nieuwbouw gepland.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Oscar
Veel van de verhuurde winkelruimte is in handen van grote consortia die extreme hoge huren per m2 vragen. het is de hoogste tijd dat deze huren eens flink verlaagd worden, zodat de winkeliers kunnen blijven zitten, ook met een lagere omzet.
Fout van alweer de politiek, om de winkelcentra in handen te geven van projectontwikkelaars en dit niet zelf ter hand te nemen. Duidelijk weer een probleem in de marktwerking, waar de infrastructuur ( in dit geval de panden) geprivatiseerd is.
Y.J. Bosma / auditor
Goed punt om rekening mee te houden. Betekent ook dat de plannen voor winkels buiten de winkelcentra (bijv. op bedrijventerreinen of bij snelwegen) moeten worden tegengehouden.
De opmerking van Oscar snap ik niet. De markt is altijd vrij geweest , zij het met de beperkingen die de overheid ruimtelijk oplegde. Hooguit probeerde de overheid op essentiele locaties richting te geven t.b.v. een positieve ontwikkeling. Dat lukte niet altijd omdat de markt er dan niet voor in was en je als overheid geen winkelverhuurder bent.
Advertentie