Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Windmolens hinderen bij binnenhalen telescoopproject in Limburg

De provincie Limburg wil laten uitzoeken welk effect de voorgenomen bouw van de windmolens kan hebben op de vurig gewenste telescoop. De molenbouw kan er immers toe leiden dat de kansen voor Limburg om het prestigieuze wetenschappelijke project binnen te halen, aanzienlijk verkleinen.

12 januari 2022
Windmolen.JPG

Windmolens kunnen een storende werking hebben op de Einstein Telescoop, die mogelijk in Zuid-Limburg wordt aangelegd. Limburg is samen met Sardinië in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk 10 kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Stabiele bodem
Maar om een kans te maken het prestigieuze project binnen te halen moet er onder meer sprake zijn van een stabiele bodem. En juist die stabiliteit kan in gevaar gebracht worden door de bouw van grote windmolens in de buurt van de telescoop, schrijven Gedeputeerde Staten van Limburg aan de gemeenten in de voormalige oostelijke mijnstreek. Die willen namelijk windmolens gaan bouwen op een afstand van 7 tot 10 kilometer van het geplande telescoopproject.

Kansen
De provincie wil laten uitzoeken welk effect de voorgenomen bouw van de windmolens kan hebben op de vurig gewenste telescoop. De molenbouw kan er immers toe leiden dat de kansen voor Limburg om het prestigieuze wetenschappelijke project binnen te halen, aanzienlijk verkleinen.

Trillingen in bodem
De provincie verwijst in dit kader naar onderzoek door het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Dat ontdekte dat trillingen in de bodem veroorzaakt door windmolens een negatieve impact kunnen hebben op de Einstein Telescoop. De provincie stelt daarom voor het Nikhef te betrekken bij de uitwerking van de plannen voor een windenergieproject in de regio Heerlen. Daarmee wordt volgens de provincie ‘voorkomen dat een sterke kandidatuur voor de Einstein Telescoop onmogelijk wordt gemaakt door de realisatie van windmolens’.

Zeven kilometer
Met name windmolens die binnen een straal van 7 kilometer van de telescoop worden geplaatst zijn onverenigbaar met de wens om de telescoop naar Zuid-Limburg te halen, aldus Nikhef. De plaatsing van molens binnen een straal van 7 tot 10 kilometer kan wellicht wel, maar moet nader onderzocht worden. Juist in die zone willen de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Simpelveld hun windmolens gaan bouwen. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zo is het het wel
Weliswaar geen Einstein Tekescoop, maar wel een berg datacentra van Amerikaanse techreuzen die hier voor een appel en een ei en heeeeeeel veeeeeeel subsidie een shitload aan porno en kattenfilpjes in op kunnen slaan. Winning!
Toine Goossens
Tja, Nederland is nou eenmaal een dichtbevolkt land, met een hoge energiebehoefte. Sardinië niet, daar past die telescoop waarschijnlijk beter.
Advertentie