Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Samenstelling huishoudelijk restafval licht veranderd

Gemeenten gebruiken deze informatie om de samenstelling van het lokale afval te vergelijken met het landelijke gemiddelde.

09 augustus 2023
Mensen scheiden afval
Shutterstock

De samenstelling van het huishoudelijk restafval in Nederland heeft in de afgelopen jaren een lichte verandering ondergaan, zo blijkt uit een recent rapport van Rijkswaterstaat, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hoewel de hoofdcomponenten gft, opk (oud-papier en karton) en kunststoffen nog steeds het leeuwendeel van het restafval vormen, zijn er subtiele verschuivingen waarneembaar.

Adviseur Grondzaken - regio Zuidoost-Nederland

Gasunie
Adviseur Grondzaken - regio Zuidoost-Nederland

Beleidsadviseur afval en circulariteit

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Maasdriel
Beleidsadviseur afval en circulariteit

Afname incontinentiemateriaal, textiel en glas

Volgens het rapport bestond het Nederlands huishoudelijk restafval in 2021 voor 34 procent uit gft en ondefinieerbare rest, 20 procent uit opk en 13 procent uit kunststoffen. Deze drie componenten vertegenwoordigen nog altijd ongeveer tweederde van het totale huishoudelijke restafval. Wat opvalt is een gestage afname van enkele kleinere componenten. Zo nam het aandeel incontinentiemateriaal af van 7,3 naar 6,3 procent, terwijl textiel en glas respectievelijk van 4,3 naar 3,8 procent en 4,8 naar 4,5 procent afnamen.

Lichte verschuivingen en trends

Het rapport laat zien dat de samenstelling van het restafval in 2021 vergeleken met het voorgaande jaar niet drastisch veranderd is. Toch zijn er enkele trends te zien. Naast de genoemde afnames, namen de aandelen opk en kunststoffen beide met 1 procentpunt toe, terwijl het aandeel 'overig' (apparaten, hout, steenachtig materiaal en restfractie) met twee procentpunten steeg. De aandelen gft, ferro en non-ferro bleven over het algemeen stabiel.

Belang voor gemeenten

De samenstellingsgegevens zijn van belang voor het onderbouwen en evalueren van het afvalstoffenbeleid, zoals vastgelegd in het Landelijk afvalbeheerplan (Lap). Dit beleid bevordert de gescheiden inzameling van recyclebare componenten, en het aandeel van dergelijke componenten in het restafval geeft inzicht in het succes ervan.

Gemeenten kunnen deze informatie gebruiken om de samenstelling van het lokale afval te vergelijken met het landelijke gemiddelde, gebaseerd op lokale sorteeranalyses. Bovendien vinden deze cijfers hun toepassing in de emissieregistraties van huishoudelijk afval.

Het onderzoek naar de samenstelling werd uitgevoerd door Eureco in opdracht van Rijkswaterstaat. Hierbij werd een representatieve steekproef genomen uit het huishoudelijk restafval.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Zoveel als mogelijk recirculatie van afval is een goede zaak. Bij gemeentelijke maatregelen dient echter beter te worden beoordeeld wat de gevolgen zijn voor de burgers en bedrijven. Burgers en bedrijven worden zo langzamerhand 'gek' van alle praktische gevolgen van de scheiding van afval in de vorm van containers rond de woningen en bedrijven via soms vijf verschillende aparte scheidingen van afval. En.........dan hebben we het met al die plastic containers en soms zeer geringe plaatsingsmogelijkheden nog niet eens over de consequenties voor het milieu. Hier ligt voor de Overheid en het bedrijfsleven een taak om efficiëntere verwerkingsvormen te bedenken via eenmalige geautomatiseerde afvalverwerking in bedrijven.
Advertentie