Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Zet belang van water en bodem vanaf nu voorop'

In een reactie op de kabinetsplannen pleit de voorzitter van de Unie van Waterschappen, voor meer aandacht voor water en bodem.

ANP
21 september 2022
Waterlandschap
Loosdrechtse PlassenShutterstock

Het kabinet moet bij beslissingen over de toekomst van Nederland het belang van water en bodem vanaf nu vooropstellen bij de aanpak van problemen en uitdagingen. Dat betoogt Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW), naar aanleiding van de kabinetsplannen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Druk op water en bodem

De grote maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat, zoals die rond klimaat, natuur en woningbouw, zorgen volgens de UvW voor druk op water en bodem. 'Dat heeft grote gevolgen voor woningbouw, de stikstofaanpak, de plannen voor het landelijk gebied en de waterkwaliteit', aldus Van der Sande.

Bouwblunders

Hij noemt als voorbeeld de kabinetsplannen om 820.000 nieuwe woningen te bouwen die gepland staan in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen en een slappe bodem kunnen hebben. Het is volgens Van der Sande dan ook belangrijk om bouwblunders te voorkomen en toekomstbestendige keuzes te maken in de locatie, de inrichting van woningbouwgebieden en in de bouw van woningen zelf. 'Water en bodem moeten daarbij sturende factoren zijn. Bouw elk nieuw huis vanaf nu klimaatbestendig. Anders leggen we de rekening van dom gebouwde huizen bij volgende generaties.'

Waterkwaliteit

Nederland loopt volgens de UvW ook op het gebied van waterkwaliteit tegen grenzen aan. Dat komt door vervuiling, intensief grondgebruik en klimaatverandering. Waterschappen pleiten voor maatregelen om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen in het water terechtkomen. Natuurherstel en een vitaal platteland moeten daarbij hand in hand gaan. 'Waterschappen werken hard aan het verbeteren van de waterkwaliteit en verwachten dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
UwV heeft volledig gelijk. Dit is helaas niet de denk- en belevingswereld van politici. Maar wat kan men anders doen dan dit soort signalen afgeven. De richting waar Nederland op moet, is duidelijk uit dit signaal te halen. We moeten af van kwantitatieve groei. Begin met het stabiliseren van de bevolkingsomvang. De landelijke politiek en dan MET NAME de partijen die stellen het milieu te willen redden (voor de bühne) GroenLinks en D66, hebben dit uitgangspunt niet. Het “geloof” van D66 is om economische groei en groei van de bevolking door arbeids- en asielmigratie te combineren en te bevorderen. 30 miljoen Nederlanders in 2050? Sigrid Kaag, Rob Jetten en Jan Paternotte vinden het prachtig. Wat dat voor het milieu gaat betekenen, het is een horror scenario.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
Voeg daar uiteraard klimaat aan toe en dan hebben we gehele palet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie