Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschappen onderzoeken water op medicijnresten

In het Utrechtse afvalwater worden steeds vaker medicijnresten aangetroffen. De drie waterschappen en twee drinkwaterbedrijven in de provincie brengen de medicijnen in het Utrechtse afval- en oppervlaktewater het komende half jaar in kaart, zo meldt het waterschap Vallei en Eem vrijdag.

31 augustus 2009
Rioolwater
Nederlanders gebruiken steeds meer medicijnen, resten daarvan belanden via urine in het rioolwater. 'Gelukkig is het niet meer zo dat mensen medicijnen veelvuldig door het gootsteenputje spoelen, wat vroeger wel gebeurde', aldus een woordvoerder van het waterschap.

Niet in drinkwater
In totaal gebruiken Nederlanders ongeveer 12.000 verschillende medicijnen, waarin 850 verschillende actieve stoffen zitten. Medicijnresten komen voor in afvalwater in heel Nederland. In drinkwater is het afval niet aan te treffen, omdat daar zeer strenge eisen aan worden gesteld, meldt Vallei en Eem.

Dure techniek
Rioolwaterzuiveringinstallaties zijn er niet op ingesteld om stoffen uit medicijnen uit het water te filteren. Technieken daarvoor zijn bovendien erg duur. Het onderzoek moet in kaart brengen wie, waar en hoe medicijnresten in het water worden achtergelaten, zodat het probleem bij de bron kan worden aangepakt. Ook moet blijken welk effect de resten hebben op het milieu.

Urine en ontlasting
Multifunctionele sanitatie zou een oplossing kunnen zijn, legt een woordvoerder van de provincie, die het onderzoek financiert, uit. 'Dat houdt in dat urine en ontlasting gescheiden worden opgevangen, zodat er weinig vloeistof hoeft te worden gezuiverd. Nu zouden we al het rioolwater moeten zuiveren en dat is veel duurder.' Het is de eerste keer in Nederland dat het probleem op grote schaal in kaart wordt gebracht. Het waterschap verwacht de uitslag van het onderzoek volgend voorjaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie