Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschap Vallei en Veluwe komt boeren tegemoet

‘Er is besloten dat het waterschap de verhoging volgend jaar uit de pot betaalt’, zegt Klip-Martin. ‘Ondertussen kijken we naar een oplossing voor de lange termijn. Dat doen we samen met de 21 andere waterschappen in Nederland.’

28 november 2019

Gelderse boeren hoeven volgend jaar niet de voorgenomen verhoging van de waterschapsbelasting in de regio te betalen. De belastingverhoging was een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Het algemeen bestuur van het waterschap Vallei en Veluwe bepaalde woensdagavond dat de instantie de verhoging in 2020 uit eigen zak betaalt, zo laat dijkgraaf Tanja Klip-Martin weten. Honderden boeren verzamelden zich woensdag met tractoren bij het waterschap in Apeldoorn omdat ze de belastingverhoging onredelijk vinden. Het zou gaan om zo'n 11 procent.

Lange termijn
‘Er is besloten dat het waterschap de verhoging volgend jaar uit de pot betaalt’, zegt Klip-Martin. ‘Ondertussen kijken we naar een oplossing voor de lange termijn. Dat doen we samen met de 21 andere waterschappen in Nederland.’ Zeven boeren kregen woensdag het woord tijdens de vergadering van het bestuur van het waterschap, de anderen volgden de vergadering via een televisiescherm.

Andere waterschappen
De voorgenomen belastingverhoging geldt niet alleen voor boeren in Gelderland. Ook boeren in andere delen van Nederland zouden meer moeten betalen. Andere waterschappen buigen zich nog over de kwestie. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boze Premiebetaler
Waar kan ik een tractor kopen?

Nog nooit hebben bestuursorganen zo snel een besluit ingetrokken als wanneer een groep burgers met tractoren voor of door de deur rijdt.

In essentie is het besluit van het bestuursorgaan dat alle belastingbetalers moeten meebetalen om te zorgen dat de veroorzakers niet hoeven te betalen. Beetje raar eigenlijk
Hoekstra / Ambtenaar
Ik begrijp helemaal niks van deze bestuurders. Ik werk bijna 40 jasr bij de overheid maar zoals het nu soms gaat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Grote bek en dreigen is voldoende, althans voor sommigen. Anderen worden zonder pardon de arrestantenwagen in geknuppeld. Selectieve slappe knieën. Waar zijn de bestuurders gebleven met rechte ruggen? En dan te bedenken dat boeren door het kiessysteem de besturen van waterschappen domineren.
Jan Nieuwenhuis
Het wrange van het geheel is dat de extra verhoging van het tarief voor Agrarisch Ongebouwd (de boeren) op basis van een Hoge Raaduitspraak een correctie is van een sinds 2011 door vele waterschappen verkeerd opgelegde aanslag Watersysteemheffing aan wegbeheerders. Dit omdat ten onrechte voor bermen van wegen ook de zogenaamde tariefsdifferentiatie werd opgelegd. In sommige waterschappen loopt deze zelfs op tot 400% Omdat binnen de categorie Ongebouwd, per waterschap jaarlijks een toegedeeld bedrag van de totale watersysteemheffing moet worden opgebracht door boeren en infrabeheerders samen hebben boeren in de periode van 2011 t/m 2019 dus jarenlang een voordeel gehad omdat de infrabeheerders teveel hebben betaald in die periode. Daar hoor ik geen enkele boer of boerenvoorman over. Het is dat het wettelijk niet mogelijk is maar een naheffing richting de boeren zou eerder op zijn plaats zijn. Tenslotte, buigen voor trekkerterreur is natuurlijk helemaal van de gekke!
Advertentie