Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterbedrijven moeten drinkwater opslaan

In de moeilijke periodes stroomt er minder water door de Rijn en de Maas en het water is dan niet geschikt om drinkwater van te maken.

03 oktober 2012

Het Nederlandse oppervlaktewater kan halverwege deze eeuw van tijd tot tijd zo vervuild raken, dat het soms niet geschikt is om er drinkwater van te maken. Drinkwaterbedrijven moeten daarom overwegen een voorraad op te slaan voor moeilijke periodes. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat woensdag is gepubliceerd.

Innamepunten
De onderzoekers keken naar 11 zogeheten innamepunten in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat drinkwater komt bij 40 procent van de Nederlanders terecht.

Rioolwater
In de moeilijke periodes stroomt er minder water door de Rijn en de Maas en hun aftakkingen, zoals de IJssel. De lozingen van rioolwaterzuiveringsinstallaties, landbouw en industrie worden dan minder verdund. Dat kan dagen, maar ook maanden duren.

Bestrijdingsmiddelen
Het RIVM-rapport concludeert onder meer dat er te veel bestrijdingsmiddelen in het water kunnen voorkomen in een droog jaar in combinatie met snelle klimaatverandering. Dat zou een keer in de bijna 5 jaar kunnen gebeuren. Voor sommige stoffen zouden zelfs de ,,risicogrenzen'' voor mensen kunnen worden overschreden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Goh...er is toch de afgelopen jaren veel geld gestoken en er zijn veel inspanningen verricht om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren en in te spelen op extreme situaties. Dat was ook altijd het verhaal, ook van het RIVM, in het verleden. Roept bij mij de vraag op of dit geld niet goed besteed is, of dat er iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld het veiligstellen van voldoende werk voor instituten als het RIVM? Klinkt nu als een erg groot kul-verhaal.
Anoniem
Tjee, nou dacht ik toch nog niet zo lang geleden te hebben gelezen dat er een probleem was omdat ons oppervlaktewater juist te schoon aan het worden was... Beetje tegenstrijdig.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Dus toch maar een half metertje bij het IJsselmeer opzetten. Scheelt ook weer bij de megapompen (BB vorige week) op de Afsluitdijk.
Paul / projectleider
Valt onder normale bedrijfsvoering toch, voorbereid zijn op de toekomst?



Gewoon beetje minder dividend uitkeren aan de aandeelhouders...
Advertentie