Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Den Haag profiteert van woningbouwimpuls

De komende drie jaar helpt het kabinet met de bouw van 51.000 woningen. In de eerste tranche van de woningbouwimpuls steunt het kabinet de woningbouw met 290 miljoen euro. De helft van die betaalbare woningen worden gebouwd in Zuid-Holland. Den Haag is koploper met 8000 nieuwe woningen.

10 september 2020
shutterstock-1247187910.jpg

De komende drie jaar helpt het kabinet met de bouw van 51.000 woningen. In de eerste tranche van de woningbouwimpuls steunen het kabinet de woningbouw met 290 miljoen euro. Gemeenten en provincies leggen daar nog eens 331 miljoen bij. De helft van die grotendeels betaalbare woningen worden gebouwd in Zuid-Holland. Den Haag is koploper met 8000 nieuwe woningen.

Miljard

In totaal wil minister Ollongren de komende jaren ongeveer een miljard euro besteden aan het versnellen van de betaalbare woningbouw. Volgens het kabinet zijn er tot 2030 maar liefst 845.000 nieuwe woningen nodig. De woningen die nu worden gerealiseerd redden het niet zonder een financiele bijdrage: vaak gaat het om woningen die niet genoeg opbrengen door de lage prijs, of doordat er maatregelen nodig zijn om de bouwlocatie geschikt te maken door het saneren van grond of het uitkopen van bedrijven. Van de 27 projecten die nu worden gesteund, wordt de meerderheid gebouwd op bedrijfsterreinen, retaillocaties of spoorzones.

 

Randstad

Veel van de woningen komen in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, met projecten in de beide grote steden, maar ook in Delft, Schiedam, Rijswijk en Leiden. Ook rondom Amsterdam, in de Zaanstreek, Haarlem en Alkmaar worden duizenden nieuwe woningen gebouwd. De minister is niet de enige geldschieter om de ‘onrendabele top’ van de woningbouwopgave op te lossen. Gemeenten en provincies leggen gezamenlijk ook nog 331 miljoen euro bij.  Gemiddeld komt het tekort per woning neer op zo’n twaalfduizend euro.

 

Volgende tranche

Slechts een klein deel van de projecten liggen buiten de Randstad, in de regio Eindhoven, Breda, Nijmegen, Harderwijk, Deventer en Enschede. Er zitten geen projecten uit de noordelijke provincies, Flevoland, Limburg en Zeeland bij. Een deel van de projecten die nu niet voor de gelden uit de eerste tranche van de woningbouwimpuls geschikt waren, kunnen – met enige aanpassingen – waarschijnlijk wel meedoen met de volgende tranche. In oktober kunnen gemeenten projecten indienen voor de tweede ronde.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie