Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VNO-NCW: stop plannen woningbouw op bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen zijn er voor bedrijven en niet voor woningbouw. Dat is de boodschap van VNO-NCW West die samen met bedrijvenverenigingen een lobby is begonnen 'voor het behoud van bedrijfsterreinen en de maakindustrie'. Provincies moeten van de ondernemersorganisatie meer regie nemen.

27 mei 2018

Bedrijventerreinen zijn er voor bedrijven en niet voor woningbouw. Dat is de boodschap van VNO-NCW West die samen met bedrijvenverenigingen een lobby is begonnen 'voor het behoud van bedrijfsterreinen en de maakindustrie'. Provincies moeten van de  ondernemersorganisatie meer regie nemen. 

Tekort aan nieuwbouw 

De provincies moeten de komende jaren het tekort aan nieuwbouwwoningen proberen in te lopen. Minister Kajsa Ollongren (Wonen) tekende afgelopen woensdag samen met provincies, marktpartijen en corporaties de Nationale Woonagenda. De afspraken moeten ertoe leiden dat er jaarlijks gemiddeld 75.000 woningen worden gebouwd. In 2025 moeten er ruim 700.000 woningen zijn bijgekomen.

Wonen en werken uit elkaar houden

'We steunen deze opgave van harte, want woningbouw heeft ook grote economische waarde', zegt Bert Mooren, directeur van VNO-NCW West. 'Maar we moeten wonen en werken wel uit elkaar houden', voegt hij toe. 'Veel overheden projecteren de woningbouwplannen op bedrijfsterreinen en hebben nauwelijks nagedacht over de economische waarde van de terreinen.'

Zeer ongerust

Voorbeelden daarvan zijn Schieoevers Delft en Waarderpolder Haarlem waar ondernemers volgens Mooren zeer ongerust zijn over woningbouwplannen. Volgens de ondernemersorganisatie is ruim 30 procent van de banen in Nederland op bedrijfsterreinen te vinden. 'Bovendien zijn de terreinen heel belangrijk voor de werkgelegenheid voor lager opgeleiden', aldus Mooren.

Regie van provincies 

Zijn ondernemersnetwerk wil dat de provincies Zuid- en Noord-Holland de regie op zich nemen van de woningbouwopgave. 'We gaan ze hierop aanspreken. En we dringen aan op economische effectrapportages en het vrijwaren van belangrijke bedrijventerreinen.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Dit heb ik de VNO-NCW tijdens de recente crisisjaren nooit horen beweren! Kennelijk waren de andere belangen van het bedrijfsleven toen groter?

Overigens zijn de meeste industrieterreinen helemaal niet geschikt voor woningbouw. Slechts incidenteel zullen er zich kansen voordoen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
han krol
Ik zie veel verouderde bedrijf terreinen met sloop panden. Of nieuwe die braak liggen. Woningbouw lijkt mij prio een.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie