Advertentie
ruimte en milieu / Column

Vakantiepret binnen 1,5 kilometer

Veel ooie initiatieven van bevlogen mensen die ons helpen de moed er een beetje in te houden. Veel gemeenten steunen deze initiatieven, maar ik lees ook dat veel initiatiefnemers en vrijwilligersorganisaties al behoorlijk aan hun tax zitten; hard werken, geen inkomsten, wel kosten.

15 mei 2020

Taferelen met grote groepen mensen, zoals we dit weekend op het journaal zagen, hoeft écht niet. We hebben verspreid door het land enorm veel ruimte om ons ding te doen en de zomer enigszins prettig door te komen. Ook als het regent...

Zo hebben we in Nederland ruim 45 miljoen vierkante meter beschikbaar in scholen, buurthuizen, sportaccommodaties, theaters, enzovoort. Drie meter per persoon. En ik weet niet hoeveel m2 kerken, cafés, schuren en ander privaat vastgoed die we kunnen gebruiken. Gebouwen dichtbij mensen in de buurt.

Heel handig nu het kabinet wil dat we zo veel mogelijk thuis blijven en niet onnodig de trein in stappen. Want thuis blijven vinden we steeds moeilijker. Het schijnt ook ongezond te zijn. We willen eruit, andere mensen zien en knuffelen. Nu dat laatste niet mag willen we, op afstand, toch samen iets leuks doen en hebben we extra places to be nodig.

Dat kan bij mooi weer buiten zijn, maar voor een regenachtige zomerdag kunnen die gebouwen in dorpen, buurten en wijken ook heel handig zijn. Als we die gebouwen maximaal openstellen en bijvoorbeeld een paar meter extra terras gunnen, kunnen we van daaruit samen leuke dingen organiseren. Dan hoeven we niet de hele zomer thuis te zitten of op een kluitje door de winkelstraat te banjeren, omdat er verder niets te doen is. Vakantiepret op 1,5 meter afstand binnen een straal van 1,5 kilometer!

Ik heb daar allerlei beelden bij. Dat is ook niet moeilijk, want overal in het land nemen mensen initiatieven om dat ‘samen-zonder-te-knuffelen’ vorm te geven. Mooie initiatieven van bevlogen mensen die ons helpen de moed er een beetje in te houden. Veel gemeenten steunen deze initiatieven, maar ik lees ook dat veel initiatiefnemers en vrijwilligersorganisaties al behoorlijk aan hun tax zitten; hard werken, geen inkomsten, wel kosten.

Hoe gaan we dat oplossen? Er is landelijke steun voor mensen in loondienst en er zijn allerlei compensatieregelingen; maar (nog) niet voor al die andere vrijwilligersorganisaties die de dorps- buurt- en clubhuizen en speeltuinen draaiende houden. Kunnen we daar niet iets voor regelen nu de zomer eraan komt...

Ingrid de Moel
Lees hier meer columns van Ingrid de Moel 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Als je familie en vrienden wilt knuffelen dan doe je dat gewoon. Daar gaat de overheid niet over. Ik kan me voorstellen waar de lockdown half maart vandaan kwam, de onzekerheid omtrent corona en vanwege ' flatten the curve'. Maar nu moeten we weer naar normaal terug gaan. In Zweden is er ook geen lockdown. In Hongarije wordt het ook terug gedraaid en Orban geeft zijn speciale bevoegdheden terug aan het parlement. En hier in het Westen dien we of hij een halve dictator is. Noodwetgeving die de Grondwet aantast en de aantasting van onze grondrechten is onacceptabel. De 1,5 ' samenleving ' is ongewenst en ook niet uitvoerbaar. Er moet een beweging komen die gaat strijden voor het herwinnen van vrijheid.
Advertentie