Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

Vage bestemming

De bestemming ‘café-restaurant toegestaan’ is te vaag als daarbij een duidelijke (overlast)categorie ontbreekt.

18 september 2009

In een stolpboerderijtje in het Medemblikse Koningin Emmapark is Eetcafé Koekenbier gevestigd. Het pand meet 300 vierkante meter en heeft een overdekt terras. Naast het café liggen de gemeentelijke speeltuin en een kleine midgetgolfbaan.

 

De uitspanning trekt in de zomer veel bezoekers, van wie sommigen via het water van de Parksingel komen. In de winter is er zo weinig aanloop dat Jan Koekenbier en dochter Masha de deuren dicht houden. De bewoners aan weerskanten van het park hebben geen problemen met de manier waarop Koekenbier nu wordt geëxploiteerd.

 

Volgens Masha Koekenbier is het veertig jaar oud boerderijtje zo verouderd dat het ‘plat’ moet. De bedoeling is een nieuw pand in ‘nostalgische stijl’ neer te zetten, met een oppervlakte van 500 vierkante meter en zes tot acht hotelkamers op de tweede etage. Er is extra ruimte nodig om ook in de winter feesten en partijen te kunnen houden. Nu passen er hooguit zestig gasten in het eetcafé - wat in de zomer niet zo’n probleem is. Masha Koekenbier: ‘Bovendien is er in Medemblik dringend behoefte aan hotelkamers.’

 

De gemeente staat aanvankelijk open voor de aspiraties van Koekenbier, zegt ambtenaar Adri van het Ende. Bij de actualisering van het bestemmingsplan Medemblik Binnenstad is daarom rekening gehouden met deze plannen. Veel omwonenden laten echter weten dat zij weinig voelen voor een substantiële uitbreiding van het bedrijf.

 

Daarop besluit de gemeente Medemblik in het definitieve bestemmingsplan alleen de bestaande situatie te beschrijven. De nieuwbouwplannen komen in een aparte procedure aan de orde, waarbij de belangen van alle bewoners worden betrokken.

 

Desondanks houden veel bewoners moeite met het plan. Op de plankaart staan bij het Koningin Emmapark de aanduidingen ‘Park’ en ‘café-/restaurant toegestaan’. Zij vinden dit te vaag. Er zijn geen planregels die duidelijk maken in welke (overlast)categorie het eetcafé valt. Met horeca in de categorie B kunnen de omwonenden leven. ‘Maar wij zijn bang voor een bedrijf in de categorie C dat ’s nachts open mag zijn’, zegt Maria Schenk namens de bewoners.

 

Als de gemeenteraad op 8 december 2008 het bestemmingsplan vaststelt met de vage aanduidingen gaan enkele bewoners in beroep bij de Raad van State. De Raad vindt het inderdaad zo onduidelijk in welke categorie het horecabedrijf valt dat het bestemmingsplan op dit onderdeel in strijd is met de rechtszekerheid.

 

Ondertussen ligt er een principeaanvraag voor een bouwvergunning. Voordat B en W beslissen over een vergunning kunnen de omwonenden weer reageren. Als een vergunning wordt verleend, kunnen zij bezwaar maken. Zij hoeven niet bang te zijn dat er in het park een bedrijf komt dat tot twee uur ’s nachts open is, zegt Van het Ende. Volgens de algemene plaatselijke verordening moeten alle horecabedrijven in Medemblik om middernacht dicht.

 

Vindplaats uitspraak: LJN BJ6632

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie