Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht legt bijna zes miljoen neer voor sekspanden

De gemeente wil dat alle raamprostitutie wordt geconcentreerd aan het Nieuwe Zandpad, waar 172 kamers voor prostituees komen.

14 mei 2016

Utrecht koopt de laatste panden met een prostitutiebestemming in de stad op. De gemeente betaalt 5,8 miljoen euro voor de negen sekspanden in de Hardebollenstraat, die in totaal zeventien werkruimtes herbergden. De gemeente wil dat alle raamprostitutie wordt geconcentreerd aan het Nieuwe Zandpad, waar 172 kamers voor prostituees komen.

Panden gesloten

Dat heeft burgemeester Jan van Zanen vrijdagavond laten weten. De Utrechtse gemeenteraad moet nog instemmen met de aankoop van de panden. Volgens Van Zanen is raamprostitutie in Utrecht volgend jaar weer mogelijk. In 2013 sloot de gemeente alle seksboten en de panden in de Hardebollenstraat omdat er sprake was van mensenhandel.

Vergunning

Freya, het seksbedrijf van de Utrechtse ex-prostituee Caja van Tolie, is jarenlang bezig geweest om een vergunning te krijgen voor werkruimtes. Hoewel het bedrijf aan alle voorwaarden voldeed, aarzelde de gemeente zo lang met het afgeven van een vergunning dat de rechter uiteindelijk moest bepalen dat Utrecht uiterlijk vrijdag een besluit moest nemen. De gemeentelijke aankoop van de sekspanden betekent een streep door de plannen van Freya.

Schijn van belangenverstrengeling

Collegepartij GroenLinks in Utrecht liet vrijdagavond weten ,,verbaasd'' te zijn. ,,Aankoop van de panden en gelijktijdig weigeren van een vergunning leidt tot zorgen over de schijn van belangenverstrengeling'', aldus de fractie.

Stoppen met procedures

De panden in de Hardebollenstraat zijn eigendom van seksexploitanten. Met hen is volgens de gemeente afgesproken dat zij stoppen met procedures tegen de gemeente. Ook moeten zij ervoor zorgen dat de werkruimtes vrij van huur worden opgeleverd.

Schade claimen

Opkopen van de sekspanden is volgens de gemeente beter dan de bestemming wijzigen. In dat geval kan de prostitutie er nog een poos gevestigd blijven en zouden eigenaren schade kunnen claimen omdat hun panden minder waard zouden zijn. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Inmiddels heeft de Utrechtse Raad op initiatief van GroenLinks en PvdA besloten om een juridische second opinion te vragen.Er is dus gerechte hoop dat rechtsbeginselen boven maatschappelijke druk zullen gaan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bewoners Comite Lange Brink en Korte Middelwijk Soest
Wij zijn heel blij dat B&W van Utrecht guts genoeg hebben om deze stap te nemen. Een stad is een leefomgeving en dit soort "legaal" werk hoort op een industrieterrein, dichtbij de grote weg en de klanten. Als VNG voorzitter mag de hr. van Zanen daar ook eens goed met die mensen over gaan praten. Eindelijk een VVDer met ballen, de eerste dan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
henk
De gemeente dient het vrije ondernemerschap te huldigen .........
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie