Twente trekt Europees project bevolkingsafname
Regio Twente heeft met een project over gevolgen van demografische veranderingen voor de samenleving een grote slag geslagen. Twente leidt het project waar partners uit negen Europese regio’s aan deelnemen en heeft daarvoor 3,7 miljoen euro Interreg-subsidie gekregen.
Een demografische verkenning in Twente vormde twee jaar geleden de aanleiding voor het project. De bevolkingsgroei in het gebied neemt af en stabiliseert rond het jaar 2020, bleek daaruit. Er komen meer ouderen en minder jongeren, licht projectleider Martin Verbeek toe. ‘Dat heeft belangrijke consequenties voor woningbouw, voorzieningen, gezondheidszorg en de arbeidsmarkt.’
Bij beleidsmakers is volgens hem een omslag in het denken nodig. Groei is niet meer vanzelfsprekend het leidende motto. ‘We zullen ons op andere scenario’s moeten richten als we praten over de toekomst, ook op nationaal niveau. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met woningbouwafspraken als de bouwbehoefte blijkt af te nemen? En kunnen nieuwbouwgelden van VROM niet beter worden gebuikt voor herstructurering van bestaande wijken?’
Twente vond binnen de Europese Unie regio’s die dezelfde ontwikkeling staat te wachten: de provincies Zeeland en Groningen, de provincies West en Oost Vlaanderen in België, Samenwerkingsverband Sørlandet in Noorwegen, de stad Hamburg en de regio Bremen in Duitsland. Ook de Universiteit van Abertay Dundee in Schotland is betrokken bij het project Demographic Change: New Opportunities in Shrinking Europe.
Samen gaan de partners onderzoeken op welke manier de regio’s en nationale overheden moeten inspelen op demografische veranderingen. Er worden pilots ontwikkeld, bijvoorbeeld op het gebied van wonen en zorg. Verbeek: ‘In Twente gaan we aan de slag met innovatieve woonvormen voor ouderen, zoals thuiszorg op afstand en technische mogelijkheden met alarmering in de woning.’ Daarnaast gaat Twente bekijken hoe de regio met een dalend arbeidspotentieel toch hoger opgeleiden en economische groei kan behouden.
De regio’s willen leren van elkaars ervaringen en best practises ontwikkelen. Ook gebruiken ze diverse indicatoren - zoals het aantal leerlingen dat zich op de basisschool inschrijft - om demografische ontwikkelingen in kaart te brengen en te vergelijken. Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse zaken geeft als ambassadeur dit najaar de officiële aftrap voor het vierjarige project.
Zie ook:
Topadviezen voor Parkstad over bevolkingsafname (16/04/2008)
Snakken naar krimp (31/03/2008)
Groningen wil bouwgeld voor afbraak woningen (04/10/2007)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.