Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Belangrijkste EU-taak? Klimaataanpak, zeggen Nederlandse bestuurders

Volgens Nederlandse bestuurders van gemeenten en provincies moet de EU zich vooral druk maken over de aanpak van de klimaatcrisis.

14 oktober 2022
Klimaataanpak hoort topprioriteit te zijn van Europese Unie

De belangrijkste taak voor de Europese Unie (EU) is volgens lokale en regionale bestuurders het aanpakken van de klimaatcrisis: 62 procent van de Nederlandse bestuurders denkt er zo over. Bij hun EU-collega’s blijft de teller op 56 procent hangen.

Adviseur Zorg en Veiligheid

Gemeente Assen
Adviseur Zorg en Veiligheid

P&O Adviseur

JS Consultancy
P&O Adviseur

Dat staat in het jaarlijkse verslag over De staat van regio´s en steden, dat het Comité van de Regio´s (CvdR) deze week uitbracht.

Rechtsstaat

Na het klimaat staat de zorg voor de economie met 40 procent op nummer twee en dat ligt binnen de EU op 55 procent. Wij zouden iets sterker denken aan het belang van de rechtsstaat: 39 procent van de respondenten vindt dat belangrijk, iets hoger dan het EU-gemiddelde van 35 procent.

Corona

Hoewel de Europese Unie een grote aandrijver is van de digitale transformatie, vindt van de Nederlandse lokale en regionale bestuurders maar 10 procent dat een belangrijke EU-taak. In de hele EU ligt dat met 24 procent ruim dubbel zo hoog. Ook gezondheid scoort laag bij Nederlandse regionale en lokale bestuurders. Daar waar de Unie het voortouw nam bij de pandemie en het bestrijden van de gevolgen ervan, ziet slecht 15 procent van de lokale en regionale bestuurders een rol voor de EU bij gezondheid. Over de hele EU bedraagt dat 33 procent.

Korrel zout

De cijfers voor Nederland moeten overigens met een hele flinke korrel zout worden genomen. Volledige representativiteit kan niet worden gegarandeerd, schrijven de onderzoekers bij de Nederlandse resultaten: ´Er zijn e-mailuitnodigingen verzonden naar lokale politici van alle verschillende politieke niveaus en kleuren. Echter, vanwege variatie in beschikbare contactgegevens en responspercentage, alsmede door beperkingen in de steekproefomvang, kan volledige representativiteit niet worden gegarandeerd.´ Dat heeft ook gevolgen dat de uitkomsten dus niet kunnen worden gegeneraliseerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Voor het klimaat blijft vooral een mondiale aanpak nodig. Een speciale VN-commissaris om oplossingen in de verschillende regio's te stimuleren en te bewaken is geen overbodige luxe.

Hans Bakker
Klimaataanpak? Ik wil graag wat horen van politici, presidenten, regeringsleiders etc. dat het probleem is: voetafdruk = gemiddelde consumptie maal aantal mensen op aarde. We zullen zowel de overbevolking als de overconsumptie moeten aanpakken. Alleen al sinds ik leef en ik ben nu dik over de 50 jaar oud, verdubbelde de wereldbevolking. Ongekend en zeer schadelijk. Tevens verveelvoudigde de consumptie. Zolang er geen enkele politicus is die zich hierover uitspreekt, heeft het helemaal geen zin. De mondiale energievraag kan absoluut niet worden vervangen door duurzame energiebronnen met de huidige overbevolking en consumptie. Onmogelijk.
Advertentie