Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Toch Deltafonds waterveiligheid

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) krijgt haar zin. Er komt toch een Deltafonds voor de financiering van een ingijpend pakket maatregelen voor een 'waterveilig Nederland'. Vanaf 2020 zal jaarlijks minstens 1 miljard euro beschikbaar zijn, zo is dinsdag van ingewijden vernomen.

25 maart 2009

Miljard euro
In de finale coalitieonderhandelingen over een aanpak van de recessie is afgesproken dat er 'een vaste, stabiele en substantiële' bijdrage komt na 2020 van jaarlijks minstens 1 miljard euro. Oud-minister Cees Veerman pleitte begin september vorig jaar nadrukkelijk voor een Deltafonds. Dat fonds moest jaarlijks politiek gekissebis voorkomen over door hem aanbevolen en door het kabinet overgenomen maatregelen tegen het wassende water.

 

Solide financiering
Het kabinet hield een slag om de arm wat betreft de komst van dat Deltafonds, en wilde niet meer toezeggen dan 'een solide financiering' van de plannen. Lange tijd verzette PvdA-minister van Financiën Wouter Bos zich op die manier tegen het fonds. Naar verluidt was CDA-fractieleider Pieter van Geel op het laatst de grootste dwarsligger.

 

Kustbescherming
Als onderdeel van het crisispakket krijgt Huizinga voor de periode 2009-2011 100 miljoen euro extra voor kustbescherming via het opspuiten van zand (zandsuppletie). Voor het aanpakken van vaarwegen, sluizen en binnenhavens komt 75 miljoen euro extra vrij.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Raymond van Mourik / Directeur Reddingsbrigade Nederland
Een goed besluit van het kabinet! Het overstromingsrisico behoort tot de top 3 van grootste bedreigingen van Nederland en dat risico stijgt de komende jaren alleen maar naarmate ook het water om ons heen stijgt.
Maar wat als er morgen of volgend jaar al (weer) ergens iets misgaat, zoals in 1993 en 1995 in het zuiden van het land en in 1998 onder meer In Flevoland? Die kans blijft voorlopig even groot. Gelukkig hebben we dan de Reddingsbrigade die over een grote Rampenvloot van boten en bemensing beschikt en 7 dagen per week 24 uur per dag inzetbaar is om mens en dier te redden en te evacueren. Diezelfde Reddingsbrigade helpt elk jaar ook vele duizenden mensen die voor hun plezier op en rond het water recreëren, op diverse plaatsen het hele jaar door. In 2008 kwamen we alleen al in de zomer meer dan 8.000 keer in actie. Zo'n 5000 vrijwilligers van reddingsbrigades in het hele land en een kleine beroepsorganisatie staan voor deze taak voor alle ruim 16 miljoen Nederlanders en 10 miljoen toeristen klaar. Ik ga er vanuit dat het kabinet in 2010, als er een nieuw contract moet worden gesloten over de financiering van de Rampenvloot van de Reddingsbrigade, consequent is op dit punt en een zelfde bedrag ter beschikking zal stellen voor de komende jaren. De Reddingsbrigade redt immers nu al vele mensen die ervaren welk risico water met zich meebrengt! Dat werk kunnen we beter niet uitstellen tot 2020..

Raymond van Mourik
directeur Reddingsbrigade Nederland

(vh Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen - KNBRD)
Advertentie