ruimte en milieu / Partnerbijdrage

5 tips voor kersverse volksvertegenwoordigers

5 tips voor kersverse volksvertegenwoordigers. En wat zijn belangrijke onderwerpen tijdens de coalitieonderhandelingen?

14068-SVN-VISKAPORTRET-8848.jpg

Relatiemanager Hilbert Bouwman reist stad en land af voor SVn. Na de gemeenteraadsverkiezingen is het extra druk. “Ik deel mijn kennis graag.” Bouwman geeft 5 tips voor kersverse volksvertegenwoordigers

Subsidie? Overweeg andere financieringsoplossingen!

“Vroeger dachten gemeenten snel aan een subsidie als ze particulieren of bedrijven een financiële prikkel wilden geven. Dat is vaak een relatief dure oplossing. Een gemeente kan het geld immers maar één keer uitgeven. Een lening of een fonds inzetten is een veel duurzamere manier van financieren. Het geld komt dan weer terug en is opnieuw inzetbaar. Het is ook mogelijk om een lening te combineren met andere financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld een subsidie of crowdfunding.”

Haak SVn in een zo vroeg mogelijk stadium aan

“Wij zitten het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium aan tafel. Natuurlijk hebben wij standaardproducten als de Starterslening en Duurzaamheidslening, maar er is veel meer mogelijk. Financieren is een bijzonder vak. SVn weet goed wat wel werkt, wat minder goed werkt en waar het werkt. Overheden kunnen daar gebruik van maken en doen dat ook steeds vaker.”

                                                 

Wat zijn belangrijke onderwerpen tijdens de coalitieonderhandelingen?

Op het gebied van wonen en leven is de komende jaren veel te doen voor gemeenten: investeringen in woningbouw, langer thuis wonen stimuleren en het verduurzamen van de woningvoorraad. Wij zetten de belangrijke thema’s op een rij: Duurzaamheidasbestde starterlanger zelfstandig thuis en funderingsherstel.


 

Probeer niet zelf het wiel uit te vinden

“Lokaal maatwerk is belangrijk. Vaak zijn er echter meerdere gemeenten met een vergelijkbaar probleem. Wij kunnen die opgedane kennis delen. Dat merk je nu bijvoorbeeld met de Starterslening. Gemeenten hebben een beperkt budget, maar willen toch iets doen. Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de lening in te zetten voor een beperkte doelgroep, mensen die nu nog in sociale huurwoning zitten bijvoorbeeld. Dan kun je met een beperkt budget toch heel veel bereiken. Wat de uitdaging ook is, de kans is groot dat iemand ergens al eens een oplossing bedacht geeft. Wij delen onze kennis graag.”

Begin gewoon

“Vaak wordt er erg lang gepraat en een plan gemaakt. Dat is goed, maar het levert ook vertraging op. Soms is het verstandig om maar gewoon te beginnen met een standaardproduct of op maat gemaakte lening. Dan hoeven particulieren en bedrijven niet te wachten. Bijsturen kan natuurlijk altijd.”

Het hoeft geen geld te kosten

“Voor het invoeren van Starterslening of Stimuleringslening is budget nodig, maar er zijn ook tal van andere oplossingen. Aansluiten bij landelijke fondsen bijvoorbeeld. Zo zijn er gemeenten die ‘een eigen’ Energiebespaarlening hebben. Daarnaast kan, dankzij een subsidie van de gemeente aan het Nationaal Energiebespaarfonds, waar SVn fondsmanager van is, de rente voor inwoners van de gemeente lager worden dan elders in het land.” 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.