ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Lokaal eigendom van zonneparken: kwestie van samenwerking

Nieuwe samenwerkingsvorm in Friesland.

De Dolten
De Dolten

Lokale energiecoöperaties hebben vaak moeite om een zonnepark over te nemen. Ze beschikken over weinig middelen en commerciële financiers zijn niet bereid om het risico volledig te dragen. In Friesland is een nieuwe samenwerking tussen het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en de Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie (SHEC) een voorbeeld van hoe dit probleem kan worden opgelost.

Gerard Adema, mede-initiatiefnemer en bestuurslid van SHEC, benadrukt dat de samenwerking met FSFE van groot belang is voor andere lokale energiecoöperaties.

In het Klimaatakkoord staat het streven naar minimaal 50 procent lokaal eigendom in hernieuwbare energieprojecten. Maar het probleem is: lokale coöperaties hebben het geld niet dat daarvoor nodig is.

Gerard Ademav- SHEC

Geld van de provincie

Met een lening van het FSFE kan een lokale coöperatie belangrijke stappen zetten in de energietransitie. Het geld dat het fonds beheert, is afkomstig van de provincie. SHEC en FSFE zijn samen eigenaar van het drijvende zonnepark De Dolten bij Oudehaske. De SHEC is voor 51 procent aandeelhouder en het FSFE voor 49 procent.

Expertise in huis

Pieter van der Berg -fondsmanager bij FSFE- en Adema kijken tevreden naar wat ze samen op De Dolten hebben bereikt. "FSFE heeft veel expertise in huis", zegt Van der Berg. "We hebben kennis van de techniek en een groot netwerk in Friesland. We bieden meer aan dan alleen het verplaatsen van het geld. We ontwikkelen en participeren mee."

Meer regie

De samenwerking tussen het FSFE en de SHEC is een voorbeeld van hoe lokaal eigendom van zonneparken kan worden gerealiseerd. Door samen te werken kunnen lokale coöperaties de toegang tot financiering verbeteren en meer regie krijgen over de ontwikkeling van projecten.

Meer weten?
Het energiefonds Fûns Skjinne Fryske Enerzjy zet zich in voor duurzame projecten in Friesland. Dit fonds investeert in projecten op het gebied van duurzame energieproductie, energiebesparing en CO2-reductie. SVn is fondsmanager van FSFE. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.