ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Ruim 60 Startersleningen verstrekt in Rotterdam

De gemeente helpt en dat werkt.

Starters
Uitreiking zestigste Starterslening door Wethouder Kurvers. Foto: Rhalda Jansen

Starters op de Rotterdamse woningmarkt hebben het moeilijk. De gemeente helpt hen met de Starterslening. En dat werkt. Sinds augustus vorig jaar zijn er al ruim zestig leningen verstrekt aan Rotterdamse starters op de woningmarkt.

Rotterdammers die hun eerste woning kopen kunnen een Starterslening krijgen van maximaal 30.000 euro. De lening is in Rotterdam bedoeld voor starters van 18 tot 35 jaar. Ook iedereen die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaat, ongeacht leeftijd, krijgt een Starterslening. Rotterdam is op dit moment de enige van de 4 grote steden die de Starterslening aanbiedt.

Woning voor meer mensen bereikbaar

“Met deze steun in de rug kunnen starters net iets meer besteden, waardoor een groter deel van de Rotterdamse koopwoningvoorraad binnen hun bereik komt”, vertelt wethouder Bas Kurvers. “Dat is hoognodig, want nu komen ze er moeilijk tussen. Starters zijn daardoor veroordeeld tot hoge huren, terwijl ze voor dezelfde maandlasten geen hypotheek krijgen. Ze kunnen niet sparen en niet bouwen aan hun toekomst. Dat voelt oneerlijk.”

Beste kans om in de stad te blijven

De 27-jarige Annabel Koenderman kocht met de Starterslening een woning in Rotterdam. "Een huis delen met twee anderen was leuk, maar ik zag het mezelf niet nog jaren doen", legt ze uit. "Huren vind ik weggegooid geld en is bovendien duur. Met een financieel adviseur bekeek ik mijn mogelijkheden voor een hypotheek. Hij berekende verschillende leenscenario’s. Mijn beste kans om in de stad te blijven wonen, was met de Starterslening van de gemeente Rotterdam.”  

Helft budget voor huurders

De helft van het budget voor de Starterslening is gereserveerd voor huurders die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten. Voor deze sociale huurders geldt geen leeftijdsgrens. Op deze manier wil de gemeente het doorstromen van sociale huur naar een koopwoning stimuleren.  “Dat maakt het voor mensen met een lager inkomen mogelijk om ook op latere leeftijd een woning te kopen”, vertelt wethouder Kurvers. “Met elke huurwoning die vrijkomt kunnen we weer iemand anders helpen. Zo zetten we dat treintje in gang.”

Thuiswoners en huurders

Sinds de Starterslening in augustus 2021 aan te vragen is, zijn er 65 startersleningen verstrekt. Daarvan is 35 procent een thuiswonende starter, liet 26 procent een huur- of studentenwoning of kamer van een woningcorporatie achter en had 39 procent een huurwoning of kamer van een particuliere verhuurder. “Helaas moeten we ook aanvragen afwijzen”, legt Kurvers uit. “Bijvoorbeeld wanneer mensen niet al in Rotterdam wonen of de prijs van een woning niet aan de eisen voldoet.”

Meer informatie over de Starterslening Rotterdam?

Kijk dan op www.rotterdam.nl/starterslening

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.