ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Start drie nieuwe projecten dankzij Energiefonds Den Haag

Voor initiatieven op gebied van energietransitie.

Energiefonds Den Haag
Sporttainment Center De Uithof

Het Energiefonds Den Haag (ED) is een fonds van de gemeente Den Haag waarmee duurzame energieprojecten gefinancierd worden. De afgelopen jaren kregen heel wat initiatieven die zich richten op de energietransitie de financiering rond dankzij het fonds. We lichten er hier drie uit.

Energierijk Molenwijk/Puntpark

Het ED steunt energiecoöperatie Energierijk Molenwijk/Puntpark. Dankzij de financiering kunnen buurtbewoners deelnemen aan hun eerste eigen zonnepanelenproject en bijdragen aan een duurzamere buurt. Bewoners betalen een eenmalige bijdrage van minder dan dertig euro, waarmee ze een aandeel ter grootte van vier zonnepanelen kopen.

Sporttainment Center De Uithof

Het Sporttainment Center De Uithof is het grootste overdekte sportcentrum van Europa. Door alle  activiteiten verbruikt het centrum veel energie. Om op een duurzame manier te blijven bestaan is er een doorlopend project dat de CO2-uitstoot moet terugdringen. Er zijn o.a. 8150 zonnepanelen op het dak geplaatst (het grootste zonnedak van de regio), LED-verlichting in het hele complex gerealiseerd en wordt de restwarmte die vrijkomt bij het koelen van de schaatsbaan verzameld om het gebouw mee te verwarmen. Het project wordt financieel ondersteund door ED. Lees hier meer

Nature's Heat

In de tuinbouwbedrijven in Kwintsheul worden veel groenten verbouwd die zonder de hulp van verwarmde kassen niet het hele jaar door kunnen groeien. Deze warmte komt uit cv-ketels die draaien op fossiele brandstoffen zoals aardgas. Aardgas is prijzig en belast het milieu. Daarom zochten en vonden de tuinbouwbedrijven een alternatief: aardwarmte. Het gezamenlijke project dat volgde heet Nature’s Heat en kwam tot stand met hulp van ED.

Meer weten?
Het Energiefonds Den Haag is een initiatief van de gemeente Den Haag en is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het fonds bestaat deels uit EFRO middelen en deels uit middelen van de Provincie Zuid-Holland, het Rijk en de gemeente Den Haag. ED behoort samen met het Haagse fonds FRED en het Rotterdamse fonds SOFIE tot de succesvolle JESSICA fondsen. SVn is fondsmanager van deze Europese fondsen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.