ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Goed en betaalbaar wonen mogelijk maken

SVn werkt op diverse manieren samen met gemeenten, provincies en andere overheden

svn

De opgaven op het gebied van volkshuisvesting zijn groot. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) maakt samen met gemeenten, provincies en andere overheden de financiering van goed en betaalbaar wonen mogelijk. Dat doen we op verschillende manieren.

Eerste woning kopen

Je kent ons wellicht van de Starterslening. Met de Starterslening geven overheden starters op de woningmarkt een steuntje in de rug. Wie investeert in jongeren, investeert immers in de toekomst. De Starterslening is een hypothecaire lening, naast een eerste hypotheek bij een bank. Dankzij de lening wordt het kopen van een eerste woning soms toch mogelijk. Meer dan 200 gemeenten bieden de Starterslening aan hun koopstarters aan.

Duurzaam maken

Als overheid heb je een belangrijke sleutel in handen om woningeigenaren te stimuleren om te verduurzamen. Dat kan met onze Duurzaamheidslening en Stimuleringslening. In 2022 zijn dankzij deze leningen 15.000 woningen duurzaam gemaakt. Deze investeringen leidden tot een aardgasbesparing van circa 2,8 miljoen m3. Dat is gelijk aan het gemiddelde, jaarlijkse gebruik van 1450 huishoudens.

Fundering verbeteren

Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is speciaal opgericht als hulpmiddel voor gemeenten en provincies, zodat eigenaar-bewoners financieel ruimte krijgen om urgent funderingsherstel te realiseren. De Funderingslening wordt alleen verstrekt in gemeenten en provincies die zijn aangesloten bij het fonds.

Wooncoöperaties op weg helpen

Wooncoöperaties zijn in opkomst. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt geëxperimenteerd met deze vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij bewoners een wooncomplex bouwen of kopen en aan zichzelf verhuren. De grootste uitdaging: de financiering. Met de Stimuleringslening Wooncoöperaties verlagen overheden de drempel voor andere financiers. Met deze regeling kan jouw gemeente in de behoefte van gemeenschappelijk wonen voorzien. 

Meer weten?
SVn is een onafhankelijke financiële instelling zonder winstoogmerk die zich inzet om de kwaliteit van wonen en leven in Nederland te verbeteren. We ontwikkelen en beheren regelingen en fondsen namens overheden. Hieruit verstrekken we leningen die bijdragen aan het behalen van beleidsdoelen op het gebied van volkshuisvesting. Wij bieden de verschillende financieringsvormen. Welke vorm het beste bij jouw beleidsdoel past, is onder meer afhankelijk van jouw ambitie én de doelgroep. Wij helpen je graag bij deze keuze. Kijk hier voor meer informatie. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Prima idee, die wooncoöperaties, maar ze zijn kleinschalig en zullen de echte huisvestingsproblemen in NL niet oplossen.