ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Realisatiefonds gelanceerd voor energiecoöperaties met duurzame plannen

Realisatiefonds gelanceerd voor energiecoöperaties met duurzame plannen. Energiecoöperaties in Nederland zijn een belangrijke schakel in de energietransitie

Energiecorporaties.png

Energie Samen en SVn lanceren vandaag samen met Rabobank, Triodos en ASN Groenprojectenfonds het Realisatiefonds. Met de Realisatielening van dit nieuwe landelijke fonds financieren lokale energiecoöperaties collectieve zonneprojecten. Het Realisatiefonds verwacht de komende jaren tot ruim 1.000 duurzame energieprojecten van burgerinitiatieven te financieren.

Belangrijke schakel in energietransitie

Een lokale energiecoöperatie is een initiatief van burgers die samen een energieproject starten om zelf op grote schaal duurzame energie op te wekken. De energiecoöperatie is eigenaar van de installatie, verkoopt groene stroom en verdeelt de opbrengst onder haar leden. De voordelen van projecten van energiecoöperaties komen ten goede aan de eigen omgeving. Voor veel kleinere energiecoöperaties is het momenteel moeilijk om aan volledige financiering voor hun project te komen. Zonde, want energiecoöperaties in Nederland zijn een belangrijke schakel in de energietransitie. Speciaal voor deze groep is er nu het Realisatiefonds.


Combineren met subsidie

Het Realisatiefonds is bedoeld voor energiecoöperaties die gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) of de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Voor projecten van €30.000,- tot €1.000.000,- biedt de Realisatielening uitkomst. De Realisatielening kan met gunstige voorwaarden worden aangeboden mede vanwege de inkomsten uit de subsidieregeling en de eigen inbreng van de energiecoöperaties. Het maximaal te financieren gedeelte bedraagt 75% van het totale project. Het Realisatiefonds helpt op die manier duurzame burgerinitiatieven om hun energieprojecten wél voor elkaar te krijgen.


Aanvraag via Energie Samen naar SVn

Het aanvragen van de Realisatielening begint bij Energie Samen. Deze belangenbehartiger en koepelorganisatie adviseert energiecoöperaties over de financieringsaanvraag en de haalbaarheid. Zodra de aanvraag compleet is, gaat het financieringsdossier naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), de beheerder van het Realisatiefonds. SVn beoordeelt het dossier, brengt een offerte uit en verstrekt de lening. 


Unieke samenwerking banken

Het Realisatiefonds is gevuld met zogenaamd groen geld dat beschikbaar is gesteld door de Rabobank, Triodos en ASN Groenprojectenfonds. Deze banken hebben gezamenlijk de structuur en documentatie voor de projectfinanciering opgesteld. Deze zijn speciaal voor het Realisatiefonds aangepast om kleinere projecten te financieren. Dit heeft geresulteerd in processen, documenten en procedures die het proces van aanvraag tot realisatie zo vloeiend mogelijk laten verlopen.

 

Meer informatie over het Realisatiefonds is te vinden op www.realisatiefonds.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.