Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Licht woningbouw bedreigt sterrenwacht

De enige sterrenwacht van Noord-Nederland dreigt te verdwijnen door oprukkende bebouwing.

25 januari 2022
Te veel licht op straat
Shutterstock

Het lot van de sterrenwacht in het Friese Burgum hangt aan een zijden draadje. Komende donderdag 27 januari beslist de gemeenteraad of ze instemt met het voorstel van B&W om vlakbij de sterrenwacht woningen te bouwen. Het licht van de geplande woningen en straten maakt observatie van de sterren praktisch onmogelijk.

68 woningen

Op twee locatie in de directe omgeving van de sterrenwacht zijn 68 woningen gepland: Kloosterlaan-Noord en manege It Heechhiem. De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel beslist donderdag aanstaande over aanpassing van het bestemmingsplan. Het college meent dat 'met het vervangen van de bestaande manege door woningbouw de landschappelijk kwaliteit van het landschap zoveel mogelijk wordt behouden.'

2.500 sterren

Daarentegen voorspelt sterrenwacht en museum Observeum 'ernstige verstoring' door de woningbouwplannen. Tijdens het gemeentelijk open podium op 20 januari jl. beklaagde bestuurslid Henk Plantinga van Observeum dat de locatiestudie voor de woningbouw met geen woord rept over de sterrenwacht. Volgens hem zijn er nu op een onbewolkte nacht nog 2.500 sterren te zien met de sterrenkijker. Als er woonwijk is bijgebouwd krimpt dat vijftig tot zestig. De lichtvervuiling komt van huizen, straatlantaarns en verkeer. Ook luchtwervelingen, veroorzaakt door de verwarming, zorgen voor ernstige hinder.

Verhuizen

Al met al zal dat ertoe leiden dat de sterrenwacht, de enige in Noord-Nederland, niet meer kan blijven bestaan. Verhuizen is volgens Plantinga ondoenlijk. De afgelopen jaren hebben vrijwilligers met man en macht gewerkt om sterrenwacht en museum op te knappen.

Geschrokken

Zowel bewoners van het gebied waar woningbouw is gepland als de bestuursleden van de sterrenwacht hebben zich erover beklaagd dat ze niet gehoord zijn in de gemeentelijke nieuwbouwplannen en dat ze deze moesten vernemen uit de media. Een aantal raadsleden heeft geschrokken gereageerd omdat het gemeentebestuur had aangegeven dat alle buurtbewoners waren ingelicht, maar dat bleek bij nader inzien niet het geval.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie