Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Sterkste stijging huren sinds 2014

Vooral de doorstroming op de huurdersmarkt jaagt de huurprijzen omhoog. Woningeigenaren berekenen nieuwe huurders fors hogere tarieven.

16 september 2022
huur-huurwoning.jpg

De woninghuren waren afgelopen juli gemiddeld 3,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de sterkste huurstijging na 2014, zo meldt het CBS. De huren van sociale huurwoningen stegen in 2022 gemiddeld met 2,6 procent, voor vrijesectorwoningen was de stijging 3,8 procent. De stijging wordt aangejaagd door de doorstroming op de huurdersmarkt. Bij woningen die vorig jaar met een nieuwe huurder te maken kregen, was de gemiddelde stijging bijna 10 procent.

Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Ministerie van Justitie en Veiligheid
Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Adviseur Leefbaarheid

BMC
Adviseur Leefbaarheid

Sociale huur

De gemiddelde huurstijging voor sociale huurwoningen bij corporaties was vorig jaar 2,6 procent. Bij sociale huurwoningen in bezit van overige verhuurders stegen de huren iets meer: met 2,8 procent. Opvallend is de huurstijging bij de vrijesector­woningen: 3,8 procent in 2022. In 2021 lag deze stijging nog op 2,2 procent. Om te bepalen of een huurwoning een vrijesectorwoning is, is de netto-huurprijs aan het ­begin van het huurcontract van belang. In 2022 lag de liberalisatiegrens op 763,47 euro netto-huur.

Bijna 10 procent

Als een huurwoning een nieuwe huurder krijgt, is de verhuurder niet gebonden aan de vastgestelde maximale huurverhogingen. En dat is te merken. Huurwoningen die tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 van bewoner wisselden, hadden in juli 2022 een huurprijs die gemiddeld 9,8 procent hoger lag dan op 1 juli 2021. Vorig jaar was deze stijging nog 7,2 procent. Zonder deze wisselingen zouden de huren het afgelopen jaar slechts met 2,4 procent zijn gestegen.

Amsterdam

Van de vier grote gemeenten zijn de huren in Amsterdam met gemiddeld 3,6 procent het sterkst gestegen. Het effect van bewonerswisselingen op de huurstijging is hier met 1,1 procentpunt ook het hoogst. Op provinciaal niveau stegen de huren in Noord-Holland het hardst, met gemiddeld 3,4 procent vergeleken met een jaar eerder. 

Flevoland

De totale huurstijging was het laagst in Friesland en Drenthe, gemiddeld 2,5 procent. In Friesland lag de huurprijs exclusief bewonerswisselingen gemiddeld 2,1 procent hoger dan in 2021, evenveel als in Overijssel. Bewonerswisselingen hadden in Flevoland met 0,2 procentpunt het kleinste effect op de huurstijging.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie