ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Zes op de tien starters op de woningmarkt stelt budget naar boven bij

Zes op de tien starters op de woningmarkt stelt budget naar boven bij volgens de Startersmonitor.

svn-starters-epe-16.jpg

De woningmarkt is krap. Starters hebben het in deze markt nóg lastiger dan andere groepen. Ruim zes op de tien starters stellen tijdens hun zoektocht hun budget naar boven bij, blijkt uit de resultaten van de eerste Startersmonitor.


De Startersmonitor is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Huurwoningen.nl, De Hypotheekshop, De Hypotheker, Huispedia, Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Nederlandse coöperatieve vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM), Pararius, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en Vereniging Eigen Huis (VEH). 


Uit de uitkomsten blijkt onder meer dat het overgrote merendeel van de starters de huidige markt als ongunstig kwalificeert. Maar liefst 92 procent van de starters die nu bij hun ouders woont, woont liever op zichzelf. Starters geven zichzelf verder een slagingskans van slechts 35 procent in het vinden van een woning. Ruim de helft van de starters is bovendien ontevreden over hun huidige woonsituatie.


Zoektocht duurt lang

Van de starters die binnen een jaar een woning vond, deed 20 procent er tussen de zes en twaalf maanden over. Slechts 4 procent gaf aan binnen een maand te zijn geslaagd. Bij die zoektocht maakt het overgrote deel gebruik van sites met woningaanbod.


Helft van de koopstarters maakt gebruik van makelaar

Zes op de tien maken daarnaast gebruik van hun persoonlijke netwerk, ongeveer 20 procent van hun professionele netwerk en rond de 40 procent zoekt met hulp van de sociale media. Bij koopwoningen maakt bijna de helft verder gebruik van makelaars en hypotheekadviseurs.


Starters stellen hun budget bij

Schaarste en prijsontwikkeling zorgen er ook voor dat een groot deel van de starters tijdens de zoektocht het budget naar boven bijstelt. Bij de aspirant-kopers is dat 56 procent, en bij de zoekende huurders 67 procent.


Jaarlijkse update

Dit is de eerste Startersmonitor. Het onderzoek wordt voortaan jaarlijks uitgevoerd. Met de gegevens die daarmee worden verzameld willen de initiatiefnemers nog beter inzicht krijgen in de situatie van starters op de woningmarkt. De uitkomsten moeten partijen aanzetten tot een betere herkenning van de problematiek en bijdragen aan een oplossing ervan. Klik hier voor alle uitkomsten van de eerste Startersmonitor.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.