Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Staatsbosbeheer verkoopt eerste natuurgebied

Staatsbosbeheer gaat de eerste stukken natuur verkopen, om daarmee de 100 miljoen euro binnen te halen die de organisatie aan de staat moet afdragen.

12 maart 2013

Staatsbosbeheer begint woensdag met de verkoop van natuurgebied. De eerste terreinen die in de verkoop gaan, liggen in de Overijsselse gemeenten Wierden en Hellendoorn.

100 miljoen voor staatskas
Staatsbosbeheer moet in deze kabinetsperiode 100 miljoen euro bijdragen aan de staatskas. Eerder kondigde de organisatie al aan dat daarvoor mensen moeten worden ontslagen, dat er geld gevraagd gaat worden voor activiteiten die tot nu toe gratis waren, dat boswachters hun taken gaan beperken en dat er natuurgebied moet worden verkocht.

Natuurgebied Bruineveld
In de eerste ronde gaat 128 hectare natuur rondom het dorp Daarle in de verkoop. Het gaat om het natuurgebied Bruineveld van 21 hectare en om 76 kleinere kavels met een omvang van een halve tot ongeveer 5 hectare. De kleinere kavels bestaan vooral uit houtwallen, bosjes, wei en wegbermen.

Stoeltje neerzetten
De nieuwe eigenaar mag binnen het geldende bestemmingsplan zelf weten wat hij met zijn natuurgebiedje doet. ,,Sommige mensen willen er alleen maar een stoeltje neerzetten'', aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. 

Loze stukken grond
De organisatie is erg benieuwd hoe de eerste verkoopronde afloopt. ,,We hebben geen idee hoeveel belangstelling er is. We hebben heel veel van die loze stukken grond vergaard in de loop der jaren, maar wie gaat zo'n wegberm kopen? En hoe snel zijn we een heel natuurgebied zoals Bruineveld kwijt en tegen welke prijs?'' De eerste ervaringen worden gebruikt voor de volgende verkoopronde, die na de zomer plaats zal hebben in Groningen.
 

Buiten hoofdstructuur
De grond wordt op 16 mei bij opbod via internet verkocht via een bekend onlineveilinghuis. De terreinen die worden verkocht liggen buiten de zogenoemde Ecologische Hoofd Structuur (EHS), het landelijke netwerk van natuurgebieden die elkaar moeten raken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Jarenlang is er met belastinggeld gesmeten. Met zo'n uitgavepatroon was het te verwachten dat ooit deze stukken grond in de verkoop zouden gaan.
Kritikus / Geen Hagenees
De a.s. nieuwe directeur van Staatsbosbeheer is ex-CEO van Grontmij die door zijn vorige broodheer op straat is gezet nadat het bedrijf in grote financiële moeilijkheden was gekomen. Waarlijk de juiste man op de juiste plaats om het SBB in de uitverkoop te doen !
Advertentie