ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Verduurzaming Amersfoortse kunstgrasvelden

Voetbalvereniging VV Amsvorde loopt voorop

SRO
09 oktober 2023
VV Amsvorde

VV Amsvorde zet als eerste voetbalvereniging in de regio de stap naar een duurzamer kunstgrasveld. Binnenkort zal het huidige kunstgrasveld worden vervangen door een duurzamere variant. Mark Vorsteveld, bedrijfsleider Buitensport bij SRO, leidt dit project in goede banen. Hij doet dit, in samenwerking met collega’s Robert van de Grift en Marc van de Lagemaat, in opdracht van de Gemeente Amersfoort en in nauw overleg met Danny de Graaf. Danny is sinds 2019 voorzitter van VV Amsvorde, maar bovendien al lange tijd speler bij de club. Hij kent de vereniging daardoor als geen ander. Samen vertellen Mark en Danny meer over het hoe en waarom van dit verduurzamingsproject.

Waarom verduurzamen?

Het antwoord op deze vraag is volgens Danny vrij eenvoudig: “Het huidige kunstgrasveld ligt er al 10 jaar. Volgens de normen moet het daarom sowieso vervangen worden. Dit is een mooie gelegenheid om meteen te verduurzamen. Verduurzamen is immers de toekomst en als we toch gaan investeren en het veld gaan vervangen, dan willen we het ook meteen goed doen. Daarnaast valt het perfect samen met de doelen wij ons als vereniging hebben gesteld voor 2025. In dat jaar bestaan we maar liefst 100 jaar, en daarom willen wij de accommodatie graag een duurzame upgrade geven. Naast het vervangen van het kunstgrasveld zullen we de komende tijd ook bezig gaan met het herinrichten van de kantine en met het aanpakken van de buiten accommodatie. Ons terrein moet een ontmoetingsplek worden voor jong en oud, waar beweging centraal staat en wordt gestimuleerd.”

Een milieuvriendelijk kunstgrasveld

Wat maakt het nieuwe kunstgrasveld straks zo anders? Het grootste voordeel is dat het niet meer wordt ingelegd met rubber, maar met zand. Dit maakt het vele malen milieuvriendelijker. De werkzaamheden zullen in oktober starten en zo’n twee weken in beslag nemen. Dit moment is bewust gekozen. Danny: “Ons kunstgrasveld wordt iedere dag volop gebruikt door de teams voor hun trainingen en wedstrijden. We wilden dat zij zo min mogelijk overlast zouden ervaren door de werkzaamheden. Daarom hebben we deze ingepland rondom de herfstvakantie, wanneer er 2 vrije competitierondes zijn vanuit de KNVB” Daarnaast heeft deze planning nog een belangrijk bijkomend voordeel, aldus Mark: “Starten in oktober is normaliter niet ideaal voor een voetbalclub, maar het voor-en najaar zijn wel de beste maanden om te bouwen. De markt heeft het dan minder druk waardoor de looptijd van het project korter is en er betere kwaliteit wordt geleverd.”

Het duurzame aspect van dit project houdt niet op bij het nieuwe grasveld. Mark vertelt: “Ook het verwijderen van het oude materiaal doen we op een duurzame, milieuvriendelijke manier. Het kunstgrasveld wordt uitgeklopt op het veld, zodat we zo min mogelijk vervuiling hebben van de oude infill. Daarnaast zorgen we dat het oude kunstgras niet vernietigd wordt, maar hergebruikt zal worden voor andere doeleinden. Ook het zand en rubber zal weer hergebruikt worden, bijvoorbeeld voor andere renovaties.”

Voorbeelden

Volgens Danny zijn de spelers al erg enthousiast over het nieuwe kunstgrasveld: “Natuurlijk is het altijd even wennen als het veld anders wordt. Zal de bal anders stuiteren? Hoe voelt het veld aan? Maar onze spelers zien er vooral de voordelen van in. Op de nieuwe generatie kunstgrasvelden is het voetballen over het algemeen sneller en minder zwaar, doordat je minder weerstand hebt. We kijken er allemaal naar uit om het nieuwe veld te gaan testen als het straks klaar is.”

Niet alleen de spelers zullen straks aan het nieuwe veld moeten wennen, ook het onderhoud zal voor SRO enigszins anders worden, aldus Mark: “Het onderhoud wordt voor ons anders aangezien we geen rubber meer hoeven bij te strooien en ook geen rubber meer van de verhardingen hoeven te verwijderen. Daarentegen moeten we het veld wel blijven borstelen om zo het zand in beweging te houden.”

SRO als betrouwbare partner

Over de samenwerking met SRO is Danny zeer te spreken: “Mark ontzorgt ons echt. Hoewel het een flink project is, hebben wij er zelf vrij weinig omkijken naar. Vanzelfsprekend worden we wel betrokken bij alle belangrijke beslissingen, en denkt Mark met ons mee in oplossingen wanneer er lastige vraagstukken zijn. Die positieve insteek is erg prettig.”

Eind oktober zijn de werkzaamheden aan het veld naar verwachting afgerond. Op 10 november om 15:00 uur wordt het veld geopend door de wethouder en de directeur van SRO. Leden van VV Amsvorde en andere clubs uit Amersfoort en omgeving zijn dan ook van harte welkom om langs te komen en het nieuwe veld zelf te ervaren. 

Meer weten?
Op 10 november zullen de aannemer van het project en Mark Vorsteveld (SRO) ook aanwezig zijn voor uitleg. Kun of wil je niet wachten tot dan? Geen probleem. Neem dan nu al gerust contact op met Mark Vorsteveld voor meer informatie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.