Overslaan en naar de inhoud gaan

‘De ambitie voor zonne-energie waarmaken’

‘De ambitie voor zonne-energie waarmaken’. Welke initiatieven hebben een grote slagingskans?

Door het ondertekenen van het klimaatakkoord is afgesproken dat wij in 2030 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen. Op provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau worden strategieën geschreven om de ambities te doen slagen.

Hierdoor wordt het voor steeds meer grondeigenaren, interessant om zonne-energie te oogsten en gaan ontwikkelaars van zonneparken gerichter opzoek naar geschikte locaties. De belangstelling is hoog, maar welke initiatieven hebben een grote slagingskans?

 

SolarEnergyWorks beschrijft de valkuilen gaandeweg het proces van het initiatief tot aan de oplevering van een zonnepark.

 

Download hier de whitepaper 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere

En dat leidt tot vernietiging van flora en fauna.Ratten en muizen wanen zich al in het Walhalla.Over landachapsmolest zwijgen we, evenals de processen tegen de boeren die hun vee niet meer in de wei laten.Misschien moet Plasterk zijn volgende oratio eens wijden aan koetjes en kalfjes

Op 16 juni 2020, 07:15
Koos

Zonnepanelen kunnen op nog veel meer daken, maar niet op land!
Het vernielt bodemleven, grond neemt dan minder water op bij regen, biodiversiteit neemt af, lokaal warmt het op, het landelijk gebied wordt bebouwd. Nog meer argumenten tegen nodig?
Geen zgn zonneweides aanleggen, klinkt als iets moois, maar de weide verdwijnt en het restje weide eronder komt zon tekort.

Op 16 juni 2020, 08:21
Dick Jager

Er zijn speculanten die rond de steden grondposities hebben ingenomen. Aangezien er in bepaalde gemeenden grensend aan steden (het Noorden van Nederland bijvoorbeeld) geen woningbouw meer wordt gepleegd zijn deze posities verpacht aan de voormalige eigenaren die er hun agrarische activiteiten uitvoeren. Nu onder de vlag van duurzaamheid willen deze speculanten hun slag slaan ten koste van kostbare landbouwgronden die ook veel effectiever zijn in het vastleggen van zonneenergie.

Op 16 juni 2020, 09:39
SolarEnergyWorks

Beste Dick Jager, dank voor uw reactie en deelname aan de discussie. Wij zijn het met u eens dat de voorkeur gaat naar minder vruchtbare grond. Gelukkig is dat vaak ook het geval. Echter kan het voorkomen dat potentieel vruchtbare grond beschikbaar wordt gesteld voor een zonnepark. Voor de beoogde energietransitie zullen zonneparken dan ook echt een onderdeel van het Nederlands landschap worden, net als elektriciteitsmasten en windmolens. Overigens is lang niet elke locatie geschikt voor de aanleg van een zonnepark. Of een zonnepark te realiseren is, hangt namelijk voor een groot deel af van de nabijheid en bereikbaarheid van een grondstation van het elektriciteitsnetwerk. Meer informatie vindt u op onze website www.solarenergyworks.com

Op 6 juli 2020, 12:18
SolarEnergyWorks

Beste Koos, dank voor uw reactie en deelname aan de discussie. Wij delen uw mening dat zonnepanelen op nog veel meer daken mogen komen, echter zijn niet alle daken geschikt, zijn de kosten altijd hoger en is het vanwege schadeverzekering niet altijd mogelijk. Een goed alternatief is het realiseren van een zonnepark op grond. Volgens recente studies blijkt biodiversiteit te verbeteren bij een zonnepark en is er een toename aan ernstig bedreigde insectensoorten. Zonneparken zijn zelfs beter voor de biodiversiteit dan landbouwgrond. Wij werken nauw samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Daarnaast stellen wij altijd onze zonnepanelen zodanig op dat zoveel mogelijk licht en regenwater de bodem kan bereiken. De grond wordt ingezaaid met een mix van planten en kruiden die veel insecten aantrekt. Het park wordt afgesloten en de grond wordt langdurig niet bewerkt. Het gaat altijd om een tijdelijk project van maximaal 25 jaar. Voor meer informatie bekijk als voorbeeld ons zonnepark Aadijk in Almelo op de website www.zonneparkaadijkalmelo.nl

Op 6 juli 2020, 12:21
SolarEnergyWorks

Beste Marquis de Canteclair, dank voor uw reactie en deelname aan de discussie. Een ratten- of muizenplaag is zo ver wij weten nooit voorgekomen. Flora en fauna wordt door ons niet vernietigd, maar juist versterkt. Volgens recente studies blijkt biodiversiteit te verbeteren bij een zonnepark en is er een toename aan ernstig bedreigde insectensoorten. Zonneparken zijn zelfs beter voor de biodiversiteit dan landbouwgrond. Wij werken nauw samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). De grond wordt ingezaaid met een mix van planten en kruiden die veel insecten aantrekt. Een aantal parken worden beheerd en bijgehouden door grazend vee. Voor meer informatie bekijk als voorbeeld ons zonnepark Aadijk in Almelo op de website www.zonneparkaadijkalmelo.nl

Op 6 juli 2020, 12:23

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in