Natuurlijk zitten er voor gemeenten en regio’s nadelen aan een daling van het aantal inwoners. Hun inkomsten lopen terug en dat maakt het in stand houden van het lokale voorzieningenniveau lastig, maar minder inwoners betekent niet dat de stoepen korter worden. Op nationaal niveau betekent het dat minder jonge mensen voor meer oudere mensen moeten zorgen. Een van de opties om dit probleem te lijf te gaan is dat we met zijn allen langer doorwerken. Kortom, van de meeste gevolgen worden maar weinig mensen echt vrolijk.
Snakken naar krimp
In 2025 heeft ruim de helft van de gemeenten minder inwoners dan nu. Volgens prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…
En toch, bedacht ik me in de zoveelste file op weg naar het werk, voor het land en hun inwoners als geheel kan een bevolkingsdaling ook een zegen zijn. Al die mensen die nutteloos hun kostbare (werk?)tijd zitten te verdoen in de auto van de zaak! Wat een verlies aan productie geeft dat niet bij elkaar opgeteld? Elke dag gaat het toch om zo’n slordige twee miljoen filerijders die werkzame uren verloren moeten laten gaan. Mijn stelling is dat we met minder juist meer zouden kunnen doen. Misschien helpt dat bij de acceptatie dat bevolkingsdaling voor de komende decennia een gegeven is. Bovendien, ontkennen heeft geen zin.
Hans Bekkers