Afval scheiden lukt nog voor geen meter
Het afval scheiden zoals dat in 2020 door het kabinet beoogd wordt, gebeurt nog maar bij amper 10 procent van alle gemeenten.
Hoewel het streven is om in 2020 driekwart van al het afval te scheiden is daar, alle lokale initiatieven ten spijt, nog niet zoveel van te merken. De doelstelling is dat het restafval per persoon maximaal 100 kilo is. Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de inzameling van huishoudelijk afval, moeten de afvalproductie remmen en afvalscheiding bevorderen. Slechts één op de tien gemeenten voldoet op dit moment aan de norm. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
497 kilo per persoon
We gooien met z'n allen in Nederland jaarlijks ruim 9,5 miljard kilo afval weg. Omgerekend is de gemiddelde Nederlander per jaar goed voor 497 kilo aan huishoudelijk afval. Het bestaat uit allerlei verschillende soorten afval: van bierblikjes tot plastic verpakkingen en van luiers tot batterijen. Om de grote hoeveelheid afval te beperken en om recycling van het afval te bevorderen, heeft de overheid doelen gesteld voor 2020.
Compliment
Gemeenten en huishoudens hebben daar nu nog zo'n vier jaar de tijd voor, maar heel hard gaat het volgens de bevindingen van RTL Nieuws dus niet. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelden slechts 40 van de 393 gemeenten in 2015 minder dan 100 kilo restafval per persoon.
Overigens gaf staatssecretaris Dijksma de gemeenten deze zomer nog een compliment. Volgens haar is de inzameling en recycling van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens is in zes jaar tijd bijna verdubbeld. “Voor papier/karton en metaal is respectievelijk 82 procent en 94 procent recycling gerapporteerd voor 2014. Dit is een goed resultaat; deze percentages liggen ruim boven de Europese en de Nederlandse doelstellingen,” aldus Dijksma.
Hoogbouw
Ze is overigens wel kritisch op de inzameling van glas en hout. Ook de inzameling van gescheiden afval bij flats blijkt achter te lopen. Er hebben inmiddels gesprekken plaats gevonden met een aantal bestuurders van gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, die geen DIFTAR-systeem (gedifferentieerde tariefberekening voor afvalstoffenheffing) hebben voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Uit onderzoek blijkt dat daar nog winst valt te behalen. Een proef moet uitwijzen hoe gemeenten de gescheiden inzameling in hoogbouw kunnen verbeteren.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"We gooien met z'n allen in Nederland jaarlijks ruim 9,5 miljard kilo afval weg. "
Is die 9.5 miljard kilo inclusief bedrijfs- afval of alleen huishoudelijk afval?
De landelijke verpakkers, de landelijke winkelketens en de landelijk recycle bedrijven zijn afhankelijk van het plaatselijke inzamelproces en daarmee van de plaatselijke bestuurlijke besluitvorming.
Op vrijwel geen enkel omgevingsdossier wordt optimaal gepresteerd doordat gemeenten hun verantwoordelijkheden niet willen overdragen.
/ Helemaal eens met Frank! De burger zit niet te wachten op 3 of 4 containers in zijn postzegeltuintje, die vervolgens ook nog op verschillende dagen worden geleegd. Daarnaast werkt het prijsmechanisme niet omdat gemeenten voor een gedeelte van hun inwoners de afvalstoffenheffing kwijtschelden.