ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Wevelgem loopt vooruit op de EU Green Deal!

Wevelgem loopt vooruit op de EU Green Deal! Klimaatneutraal met Interact City

19 juli 2021
Verledden.png

De gemeente Wevelgem koestert al enige tijd een duurzaamheidswens en gaat die nu ook realiseren door versneld te gaan verledden: 6.000 lichtmasten worden in hoog tempo voorzien van geconnecteerde LED-armaturen.


Wevelgem kiest voor klimaatneutraal met Interact City

Wevelgem werkt aan een veelbelovende toekomst. Daarin past een slim verlichtingssysteem. Samen met de inwoners koos de gemeente voor Interact City.

 

              

“Ons doel om de CO2-uitstoot met 20% te beperken hebben we ruimschoots gehaald. De energiekosten bij openbare verlichting zijn nu al met 70% gedaald. Dat betekent een flink lagere rekening.”

Stijn Tant, Schepen Gemeente Wevelgem

 

Doelstellingen van de klant

Het gemeentebestuur van Wevelgem bleek zijn tijd vooruit, toen het in 2010 duurzaamheid op de agenda zette. In 2018 werd de intentie uitgesproken om de openbare verlichting versneld te verledden. Zo werd een flinke stap gezet op weg naar een toekomstbestendig slim LED-verlichtingsnetwerk, minder CO2-uitstoot en minder energiekosten. Ook brengt de nieuwe verlichting het veiligheidsgevoel terug. Inwoners voelen zich weer veilig als ze ‘s nachts over straat moeten.

 

‘Verledden’ loont!

Wevelgems verleddingstraject, waarbij alle gasontladingsarmaturen in korte tijd plaatsmaken voor LED, loopt tot 2021. Dan zijn alle armaturen vervangen door 6.000, door Interact City aangestuurde DigiStreet-armaturen. Die zijn voorzien van connectoren. Hieraan kunnen sensoren worden gekoppeld, voor bijvoorbeeld bewegings- of geluidsdetectie, het meten van luchtkwaliteit, etc.

 

Dat kan allemaal via het Interact City-platform. Cijfers laten nu al een besparing zien van 70% op energiekosten door dimprofielen. Die besparing staat gelijk aan een jaarlijkse CO2-besparing van 600 ton.

 

Voorheen werden armaturen ’s nachts gedoofd. Dit leidde tot een onveilig gevoel. Interact City en de nieuwe Digistreet-armaturen brachten het veiligheidsgevoel terug. Met aanpasbare dimprofielen branden armaturen nu alleen waar nodig.

 

Download projectomschrijving

 

Wat kan Interact City doen voor uw gemeente?

Neem contact op

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerda Vanneste
Idd in de Kapellestraat reeds ledverlichting, juist heel spijtig dat het zo donker is langs de kant waar de auto's geparkeerd staan. Misschien niet juist gericht? Eens een controle doen?

Alvast bedankt indien jullie de moeite zouden doen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.