Licht in de duisternis: slimme oplossingen voor de energietransitie

Ontdek hoe je snel kunt overstappen.

29 mei 2023
Licht in de duisternis

Het licht uitdoen is niet het antwoord op de stijgende vraag naar elektriciteit

Ons huidige elektriciteitsnet is niet ontworpen voor de groeiende vraag – naar zonnepanelen, elektrische auto’s of warmtepompen. Bij gemeentes en overheden ligt de druk hoog om snel en flink op energie te besparen, zodat er ook meer ruimte op het energienetwerk komt om individuele initiatieven aan te moedigen. Tegelijkertijd heb je als gemeente ook een verantwoordelijkheid voor het welzijn en de veiligheid van je inwoners. En, laten we reëel zijn, waarschijnlijk ook een gelimiteerd budget. Stijgende kosten, instabiele energiemarkten en een groeiende vraag naar elektriciteit, hebben gemeenten reeds naar quick wins geduwd: de verlichting doven. In steden in heel Europa zijn de nachten donker. Maar zeggen dat dit de beste oplossing is om het net minder te belasten, is onjuist. Er zijn aanzienlijke mogelijkheden om de energie-efficiëntie te verbeteren op het gebied van verlichting. Zonder afbreuk te doen aan veilige en goed verlichte stedelijke omgevingen en met relatief weinig kosten of moeite.

Stijgende vraag naar elektriciteit

Het Nederlandse elektriciteitsnet is een van de meest betrouwbaarste ter wereld. Toch hebben steeds meer huishoudens, bedrijven en gemeentes last van een gebrek aan netcapaciteit. Dit merk je bijvoorbeeld aan zonnepanelen die hun stroom niet meer kunnen terug leveren, lampen die in huis gaan knipperen of een stroomuitval in de wijk. Dat komt omdat onze vraag naar elektriciteit in een recordtempo groeit en ons netwerk er niet voor ontworpen is.

Achter die groeiende vraag staan een aantal goede ontwikkelingen. Veel consumenten zijn hun huis in een rap tempo aan het verduurzamen – bijvoorbeeld met zonnepanelen, warmtepompen of elektrische auto’s. Hoewel dit allemaal positieve ontwikkelingen zijn, legt het ook druk op nationale overheden en gemeenten om drastisch minder energie te verbruiken, zodat er meer ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar komt om deze initiatieven te stimuleren. De vraag is echter: hoe?

Verlichting is de op één na grootste energieverbruiker ter wereld. Overstappen naar LED-verlichting is voor veel gemeentes en overheden een snelle, simpele en betaalbare stap. Een kleine stap, met een grote impact.

Thomas Leenders, Manager Government Affairs Signify Benelux

Besparen met LED-verlichting

Er is zeker dringend actie nodig. Verlichting is de op één na grootste energieverbruiker ter wereld. 13% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik gaat op aan verlichting. En als we inzoomen op Nederland, is het grootste deel van de verlichting niet duurzaam. Overstappen naar LED-verlichting is voor veel gemeentes en overheden een snelle, simpele en betaalbare stap. Een kleine stap, met een grote impact. In Nederland zou zo’n overschakeling van alle lichtpunten naar LED al snel tot 80% aan energieverbruik besparen. Dat komt neer op € 2 miljard aan energiekosten en 2,9 miljoen ton aan CO₂-uitstoot. Ter vergelijking: dat is hetzelfde als de CO₂-opname van een gigantisch bos gevuld met 130,4 miljoen bomen, oftewel 2 kolencentrales minder.

Slimmere oplossingen

Een stad met 100.000 inwoners kan het energieverbruik van haar openbare verlichting halveren door 's nachts gedurende enkele uren de lichten uit te schakelen. Maar, het is eveneens mogelijk om een vergelijkbare energiebesparing te realiseren door conventionele lampen te vervangen door duurzame LED-verlichting. Wanneer slimme verlichtingsfuncties zoals aanwezigheidsdetectie, dimmen en beheer op afstand worden geïntegreerd via een smart city connected verlichtingssysteem, kan de besparing oplopen tot 92%, oftewel € 1,2 miljoen. Dit is aanzienlijk effectiever dan het uitschakelen van lichten én biedt bovendien verbeterde functionaliteit, levenskwaliteit én veiligheid voor de inwoners. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk. De lichtmasten detecteren het geluid en verwittigen automatisch de hulpdiensten. Ook de verlichting op de locatie wordt aangepast voor een betere zichtbaarheid tijdens de reddingsactie. Daarnaast kunnen sensoren ook vervuilingsniveaus monitoren en inzichten bieden aan stedenbouwkundigen. Kortom, de mogelijkheden breiden zich uit tot ver buiten de verlichting zelf.

Tijd om over te stappen?

De klimaatcrisis, de wooncrisis, de energiecrisis … het is duidelijk dat het oude systeem ons niet meer dient. Als steden en gemeenten een voorbeeld willen stellen, moeten zij als eerste gebruik gaan maken van oplossingen die op grote schaal beschikbaar en zeer effectief zijn. Door haalbare oplossingen binnen handbereik te stellen, tonen we dat deze maatregelen deel uitmaken van de vooruitgang naar een slimmere, comfortabelere en duurzamere manier van leven.

Met slimme LED-verlichting, -systemen en services, assisteren we je in het verminderen van elektriciteitsgebruik, energiekosten en CO₂-uitstoot – zonder in te leveren op het welzijn van inwoners.

Nieuwsgierig?

Ontdek alles over versneld verledden tijdens onze kennissessie op 22 juni in het Philips stadion. Bekijk het programma hier.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.