ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Vervanging openbare verlichting gemeente Bronckhorst

Vervanging openbare verlichting gemeente Bronckhorst. De openbare verlichting in Bronckhorst wordt vervangen door slimme led verlichting en dat bespaart circa 50% op energieverbruik.

13 december 2018
dynniqbronkhorst841-fullscreen.jpg

De openbare verlichting in Bronckhorst wordt vervangen door slimme led verlichting en dat bespaart circa 50% op energieverbruik.

Vandaag kondigen Dynniq en Signify hun samenwerking aan om alle openbare verlichting in de gemeente Bronckhorst (Gelderland) te vervangen door slimme led verlichting. Het toepassen van deze slimme verlichting moet ervoor zorgen dat storingen sneller te detecteren en verhelpen zijn. Ook wordt het energieverbruik met minimaal 50% verlaagd.

Samenwerking Dynniq & Signify

De openbare verlichting in gemeente Bronckhorst is aan vervanging toe. Dit wordt gezien als hét moment om over te stappen op duurzame en slimme ledverlichting. De gemeente Bronckhorst, Dynniq en Signify hebben gekozen voor het lichtmagamentsysteem CityTouch, wat het mogelijk maakt om de led verlichting op afstand te programmeren en uit te lezen. Areamanager Frans Dijkstra van Dynniq: ‘’De samenwerking met Signify en het inzetten van het lichtmanagementsysteem CityTouch maakt het verhelpen van storingen efficiënter en draagt bij aan een veiliger leefomgeving.

Verlichting op maat

Met de integratie van City Touch is het mogelijk om op zowel mast- als straatniveau de lichtsterkte te bepalen. Zo kan er slim ingespeeld worden op wensen van bewoners en kan elke situatie individueel beoordeeld worden. Daarnaast kunnen storingen automatisch vroegtijdig worden herkend en doorgegeven, waardoor deze direct kunnen worden opgelost, zonder tussenkomst van een bewoner of andere belanghebbende.

Slim en duurzaam

Het gebruik van de nieuwe verlichting moet ervoor zorgen dat het energieverbruik afneemt met 50% en daarmee dus ook de energiekosten. Wethouder Paul Hofman zegt hierover: “Als gemeente willen we dat Bronckhorst in 2030 energieneutraal is. Dat worden we ook als we net zoveel energie op duurzame wijze opwekken als dat we gebruiken.” Wethouder Evert Blaauw voegt daar aan toe: “De slimme ledverlichting draagt eraan bij om deze doelstelling te behalen.”  Ook het energieverbruik kan afgelezen worden waardoor hier zo nodig op gestuurd kan worden. Bovendien hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden. Dat maakt de nieuwe verlichting toekomstbestendig en kostenbesparend.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan Verbraeken / bewoner
Leuk dat vervangen, maar testen is er niet bij. Sinds 19 december 2018 is het donker omdat de nieuwe verlichting niet wordt getest en de gemeente Bronckhost niet thuis geeft.