Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Shell: C02 opslag in Barendrecht of nergens

Mocht het rijk kiezen voor de proef met ondergrondse CO2 opslag een andere locatie kiezen dan het lege gasveld onder Barendrecht, dan haakt Shell af en is de proef van de baan. Opslag in de Noordzeebodem is geen optie.

09 november 2009

Financiële overwegingen
Dat stelt woordvoerder Wim van de Wiel namens het olieconcern in een reactie op een onderzoeksrapport van TNO waarin twaalf locaties voor CO2 opslag werden onderzocht.  De gemeente Barendrecht ziet niets in de proef onder haar grondgebied en zegt dat alle andere locaties veiliger zijn. Zij vallen alleen uit financiële overwegingen af, zo liet wethouder Simon Zuurbier vorige week weten.

Twee opties

De ministers Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zeiden  na de presentatie van het rapport dat er voldoende basis is om binnenkort een definitief besluit te nemen. Van de twaalf mogelijkheden zweven er twee nog als kansrijke optie boven de markt: de locatie Barendrecht en een leeg gasveld in de Noordzee.

 

Ondergrondse opslag
Maar Shell, die als eigenaar van het CO2 nauw bij het project betrokken is, zegt zijn medewerking in te trekken als het Rijk voor opslag buiten Barendrecht kiest. ‘Injectie in een leeg gasveld onder de Noordzee schiet het doel van deze proef voorbij, stelt Van de Wiel. ‘ Het gaat juist om een pilot-project om ervaring op te doen met opslag ondergronds. Op zee lopen al een aantal ervaringsproeven.’

Transportkosten
Shell voert ook financiële en praktische bezwaren aan tegen een mogelijke keus voor de Noordzee. ‘De locatie ligt te ver weg, waardoor de transportkosten te hoog oplopen. Verder is het  lege gasveld onder de zee niet in het bezit van Shell.  Het veld onder Barendrecht is wel van ons en ligt vlak bij Pernis, waar het CO2 wordt geproduceerd. ‘

 

Ideale locatie
Mede daarom is Barenrecht volgens de woordvoerder een  ideale locatie. ‘Zeker nu uit de laatste rapporten blijkt dat er geen veiligheidsrisico bestaat voor de bevolking zien wij geen reden om een andere locatie te kiezen’, aldus Van de Wiel. ‘Het wordt wat Shell betreft Barendrecht of nergens’.

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed Stevenhagen / Analist
Bekijk de synthetische veiligheid die RIVM ons biedt:

http://www.echo.nl/po-zo/buurt/ingezonden/1016613/bouw.station.bleizo.onzeker.video/

Beelden 25 apr 2010, Zoetermeer-Bleizo / A12. Leiding OCAP/NPM.
Ed Stevenhagen / Analist
NPM exploiteert een buisleiding 22 bar waarmee OCAP CO2 opslaat en distribueerd. Pipiline Control beheert en "onderhoudt"de leiding.

Op mijn site lever ik de bewijzen dat de risicoanalyses ondeugdelijk zijn en gebaseerd zijn op bedrog.

http://www.xs4all.nl/~estevenh/geonet/co2

De CO2-leiding onder de A12 bevindt zich op km 16,5 in een duiker in een zwaar verwaarloosde staat. Hij is althans in gebruik!

Een deel van de beschermende mantel ontbreekt.
De leiding ligt onbeschermd in het water. In de buitenmantel is een gezaagd gat aangetroffen,
De signaalleiding die op de buisleiding meeloopt ligt in een gebroken buis met de draden in het water.
Bij een breuk zal de CO2 zich horizontaal verspreiden en dat is tegen de modellen van RIVM in. Die waarschuwing is twee jaar geleden al gegeven!

Wanneer u dit ziet gelooft u geen elk rapport meer en geen enkele risicoanalyse van RIVM. De beelden tonen een schokkende werkelijkheid die schuil gaat achter alle mooie rapporten.

De leiding werd door mij eind april 2010 aangetroffen.
Jo Sanders / Management consultant
Injectie van CO2 onder de grond kost energie. Zo zijn we nog sneller door onze voorraaden heen. Het merendeel van de CO2 is overigens niet op een praktische manier op te vangen. Denk aan huisverwarming en transport. Symboolmaatregel dus.
Henk Veenstra
Gaat s HELL ook nog dreigen ?
N. van Koll / ambtenaar
Laat sHELL maar mooi de proef afblazen. Dat is het beste resultaat.
Peter Ling
De vervuiler wil niet betalen! De zaken liggen toch echt anders. Was het niet zo, geen draagvlak dan trekt Shell zich terug (aldus Wim vd Wiel). Een oplossing: stoppen!!!
Van Beek / ongeruste bewoner
Hoe mondig is de gemiddelde Barendrechter? Zijn wij de explosie gevaarlijke proeftuin van Nederland?
Een oproep aan alle bewoners van Barendrecht voor "een complete boycot om niet meer bij de Shell te tanken" is een krachtig middel om ons ongenoegen te uiten tegen de komst van de C02 in de Barendrechtse grond.
Ook kunnen wij binnenkort aan onze volkvertegenwoordigers een duidelijk signaal afgeven door middel van ons stemgedrag dat wij het nu het zat zijn.
Barendrecht is geen CO2 proeftuin.
Een oproep in de landelijke pers voor een totale Shell boycot door de bewoners zal ons helpen.
Shell houdt niet van negatieve publiciteit.
Advertentie