Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam pompt meer geld in Warmtebedrijf

De gemeente Rotterdam zal komend jaar opnieuw miljoenen euro’s uittrekken voor het Warmtebedrijf. De gemeente gaat er wel van uit dat de provincie Zuid-Holland, net als de gemeente 15 miljoen bijdraagt. Dat maakte wethouder van Gils donderdag bekend.

13 december 2019
warmtenet.jpg

De gemeente Rotterdam zal komend jaar opnieuw miljoenen euro’s uittrekken voor het Warmtebedrijf. De gemeente gaat er wel van uit dat de provincie Zuid-Holland, net als de gemeente 15 miljoen bijdraagt. Dat maakte wethouder van Gils donderdag bekend.

Vervelend

Van Gils sprak over een ‘vervelend dossier’ tegenover kritische raadsleden. Het Rotterdamse beleid en toezicht op het Warmtebedrijf werd een paar maanden geleden nog zwaar bekritiseerd door een rapport van de Rotterdamse rekenkamer. Inmiddels heeft het Warmtebedrijf, dat de schakel moest worden warmteproducenten in de Rotterdamse haven en afnemers in woningen en bedrijven in Zuid-Holland.

Verliezen

Het probleem is dat het Warmtebedrijf enorme verliezen draait: er zijn contracten afgesloten over de afname van warmte van afvalverbrander AVR, maar het Warmtebedrijf neemt veel meer warmte af dan ze kwijt kan, omdat een groot deel van de bedachte aansluitingen op dat warmtenet nog niet zijn gerealiseerd. Uiteindelijk zijn er contracten afgesloten om de warmte te leveren aan Leiden, omdat daar al een warmtenet ligt dat nog door een gascentrale wordt voorzien van warmte. Maar de aanleg van de leiding die daarvoor nodig is, bleek ook weer moeilijker dan gedacht. Het probleem is dat het Warmtebedrijf inmiddels wel afspraken heeft gemaakt over de levering van warmte aan Leiden, en nu een Leidse centrale in de lucht moet houden.

Eindpunt

Het is niet de eerste keer dat er miljoenen bij moeten, maar voor veel raadsleden is het eindpunt van de financiële steun wel in zicht, lieten ze donderdag merken. Veel partijen vrezen dat een faillissement van het Warmtebedrijf de gemeente uiteindelijk veel meer geld gaat kosten: Rotterdam staat garant voor een aantal van de afspraken die door het Warmtebdrijf zijn gemaakt.

Energietransitie

Of de leiding naar Leiden er daadwerkelijk komt, is nog de vraag. Nu bekend is dat de leiding door het midden, van de Rotterdamse haven naar Den Haag, er wel komt, is het ook mogelijk om deze leiding door te trekken naar Leiden. De problemen met het warmtebedrijf en de distributie van de Rotterdamse restwarmte zijn extra zuur, omdat Rotterdam een belangrijke schakel is in de toekomstige warmtevoorziening. Volgens experts wordt er in de Rotterdamse haven genoeg warmte opgewekt om een groot deel van Zuid-Holland van warmte te voorzien.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het geld dat via de verkoop van Eneco wordt binnen gepompt wordt er op deze wijze wel erg snel weer uitgepompt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie