Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rijk wil stagnerende woningbouw vlottrekken

Het rijk neemt de komende jaren ‘een actievere en regisserende rol op zich’ om de woningbouw in de grote stedelijke regio’s sneller op gang te helpen. Dat staat in de Kamerbrief die minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft verstuurd naar aanleiding van het rapport ‘Staat van de woningmarkt 2017’.

14 november 2017

Het rijk neemt de komende jaren ‘een actievere en regisserende rol op zich’ om de woningbouw in de grote stedelijke regio’s sneller op gang te helpen. Dat staat in de Kamerbrief die minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft verstuurd naar aanleiding van het rapport ‘Staat van de woningmarkt 2017’. 

Realistisch en ambitieus 

Ollongren verklaart inmiddels al in gesprek te zijn met ‘belangrijke stakeholders’, waartoe ze niet alleen (randstedelijke) gemeenten en provincies maar ook corporaties, ontwikkelaars en investeerders rekent. ‘Deze afspraken moeten ambitieus zijn maar ook realistisch en passend bij de regionale context. Omdat de regionale verschillen groot zijn, is het niet zinvol om hier een landelijke uniforme aanpak voor te formuleren.’

Aantal verkochte woningen verdubbeld
Het aantal in Nederland verkochte woningen verdubbelde in drie jaar tijd van 110.000 (2013) naar 215.000 in 2016.  De gemiddelde verkoopprijs steeg in die drie jaar met in totaal 21 procent. Hoewel ook het aantal nieuwgebouwde woningen in 2016 opliep naar 55.000 – het hoogste niveau sinds 2011 – wordt gezien de toename van het aantal huishoudens voor de komende jaren een verder oplopende spanning op de huizenmarkt verwacht.

Ook verduurzaming moet sneller
Niet alleen op het gebied van woningbouw, ook met het verduurzamen van woningen is nog een slag te maken. In 2016 beschikten ruim 3,2 miljoen woningen over een definitief energielabel, zo’n 42 procent  van de totale woningvoorraad. Dit is voornamelijk corporatiebezit. Bij bijna zes op de tien woningen betrof dat een label A, B of C. Dat betekent dat bij ruim drie miljoen woningen actie van eigenaren-bewoners, corporaties en particuliere verhuurders is vereist om tot minimaal label C te komen. Ollongren: ‘Voor de komende jaren is (…) een forse versnelling in de verduurzaming van de gebouwde omgeving nodig om een CO2-reductie van 49 procent te bereiken in 2030.’


Ambitie
Het nieuwe kabinet wil dat aan het eind van de regeerperiode 50.000 nieuwbouwwoningen aardgasloos worden opgeleverd en dat nieuwe woningen en gebouwen ‘in de regel niet meer met aardgas verwarmd worden’. Ook moeten dan 30.000 tot 50.000 bestaande woningen aardgasvrij zijn gemaakt.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het werd tijd. Waarom niet investeren als overheid in slechte tijden als de boel aangejaagd moet worden? Moet je wel sparen in goede tijden natuurlijk.
Manu / Beleidsadviseur
Ik hoop dat de minister beton kan storten, timmeren, metselen enz. want het ligt m.i. momenteel niet meer aan de wil van ontwikkelaren en overheden om te bouwen. Er zijn geen aannemers meer te krijgen, c.q. de aannemers hebben en vinden niet voldoende capaciteit om de opgave aan te kunnen. De wachttijd voor paalfundering is vaak 6 maanden. Bij sommige aannemers (van goede naam en faam - geen bagger) is de wachttijd voor de bouw van een particuliere woning opgelopen tot 2 jaar!!!!

Het Rijk kakelt weer vanaf de zijlijn (regisseren) en zal nu, in tijden dat de economie draait, met subsidiepotten beginnen te zwaaien voor projecten die toch al van de grond waren gekomen. Ik ben het eens met Broadcaster.

Door investeringen in slechte tijden hadden de bouwvakkers voor de bouw behouden kunnen blijven.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Lijkt mij zeer onverstandig omdat er zeer recent bericht is in de landelijke media dat veel jonge gezinnen met kinderen de grote stad uitvluchten naar rustiger en betaalbaardere regio's.
Ria Huisman / directeur
Ik had deze stagnatie al verwacht de technische scholen zijn opgeheven oerstom.

Dan haal je gewoon mensen uit het buitenland, laat eigen mensen in de uitkering zitten of we moeten ze nu duur omscholen.

Hier is over nagedacht en het wordt nog erger.
H. Wiersma / gepens.
Het is weer mosterd na de maaltijd bij het |Rijk. Dit soort plannen hadden al gepresenteerd moeten worden in het tweede halfjaar 2015 toen iedereen al aan zag komen dat de woningmarkt ging aantrekken. Wat deed het Rijk sinds die tijd: vanaf medio 2016 werd het bijv. woningbouwcorporaties verboden om nog plannen voor woningbouw in de vrije sector uit te voeren. Het ging het Rijk (BiZa) kennelijk meer om woningbouw te temporiseren en nieuwe woningen zo duur mogelijk te maken.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Reken dan nooit op de corporaties met hun verkeerde, zakkenvullende directeuren. De prijs/kwaliteitverhouding in de vrije sector is erbarmelijk. Over de bedroevend slechte service spreek ik dan maar niet. Ze rekenen rustig 1050,- euro huur voor een gewoon, ruim appartement in een saaie buurt. Maar natuurlijk, in een allochtone buurt kun je een prachtig nieuwbouwappartement voor 820,- huren, mits je tot de doelgroep behoort!! Hoe zo discriminatie?



In Duitsland en België kun je op de vrije markt gewoon goedkoper en beter huren. Dus overheid, maak investeren in huurwoningen gewoon interessant voor particuliere mensen, voor pensioenfondsen en voor verzekeraars.
Paul / projectleider
Gratis geld wil iedereen wel, maar voor de rest:



-Doe iets aan de communistische (huur/koop) woonmarkt in NL

-En tja er akn in bouw wel wat geautomatiseerd worden (mensen hebben we niet meer)
J.de Niet / Strat.Adviseur
We hollen van de ene crisis (te veel banken) naar de volgende crisis (te weinig huizen). Nog niet lang terug moesten gemeenten afwaarderen op hun grondposities, konden bouwplannen de ijskast in en was de teneur dat het nooit meer zo zou worden als het vroeger was. En dan nu 2017. Wat er ook van zij, de kortste klap is om van leegstaande kantoren, kleine en betaalbare woningen te maken met een goede basiskwaliteit. Een volgende stap is om de vlucht uit de overbelaste grote steden te kanaliseren. Dus meer en beter OV. Maar ook werkgelegenheid naar de regio. Daar kan het Rijk heel veel in sturen.
Advertentie