Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten moeten zij aan zij strijden tegen krimp

Als gemeenten in regio's waar het aantal huishoudens daalt, zoals Noord-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg, hun bouw-, sloop- en…

Samenwerking blijkt belangrijk omdat extra woningbouw op de ene plek kan leiden tot extra krimp en leegstand elders in de regio. 'Om het krimpprobleem in kaart te brengen, hebben we vier case-studies bekeken', aldus projectleider Femke Verwest.

 

'Parkstad Limburg, de Eemsdelta in Groningen, Willemshaven in Duitsland en Greater Manchester in Groot-Brittannië. Je ziet dat de krimp niet overal even hard gaat en gemeenten tegen elkaar gaan strijden. In Willemshaven is dat in sterke mate gebeurd en is men nu wel doordrongen van de noodzaak om met elkaar te praten. In de regio Parkstad Limburg hebben ze die notie gelukkig ook omarmd. Daar lag het aantal geplande nieuwbouwwoningen voor 2010 op tienduizend terwijl de behoefte tweeduizend was. Gezamenlijk hebben de gemeenten hun nieuwbouwplannen nu teruggebracht tot 2500 woningen. Over sloop en herstructurering gaan ze nu ook om de tafel.'

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Herstructurering en sloop gaan gemoeid met hoge kosten. In krimpgebieden kunnen die kosten niet of nauwelijks betaald worden uit de inkomsten van nieuwbouw. Verwest: 'Gemeenten zijn vaak huiverig om hun woningbouwprogramma naar beneden toe bij te stellen uit angst dat buurgemeenten afspraken niet nakomen en profiteren van het feit dat anderen dat wel doen.' Volgens Verwest is het van groot belang oplossingen te vinden om deze patstelling te doorbreken. 'In krimpgebieden is het een illusie te denken dat je groei kunt bereiken door het van je buren te winnen met nieuwbouw. Daar zijn de prognoses vaak echt te slecht voor.'

 

Gemeenten zullen alleen bereid zijn minder te bouwen voor het regionaal belang als ze financieel meeprofiteren van bouwactiviteiten elders in de regio. Daarom is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving een belangrijke rol weggelegd voor de provincie.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Lees ook:
Krimpgemeenten lopen grote financiële risico's (04/04/2008)

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in