Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten willen oplossing voor problemen Vestia

Vestia kwam in 2012 in financiële problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere corporaties moesten bijspringen om Vestia overeind te houden. Die brachten zo'n 700 miljoen euro op van de 2 miljard euro die nodig was voor de sanering.

29 mei 2018

Wethouders van 23 gemeenten in de regio's Haaglanden en Rotterdam en de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland die over wonen gaan, willen dat er snel een oplossing komt voor de problemen van woningbouwcorporatie Vestia. Dat schrijven ze in een open brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze willen een deel van de verhuurdersheffing die woningcorporaties aan het Rijk betalen inzetten om de problemen op te lossen.

Financiële problemen

Vestia kwam in 2012 in financiële problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere corporaties moesten bijspringen om Vestia overeind te houden. Die brachten zo'n 700 miljoen euro op van de 2 miljard euro die nodig was voor de sanering.


Woningen overnemen duur
De overige 1,3 miljard euro moet Vestia bij elkaar krijgen door woningen te verkopen en door huurverhogingen door te voeren. Om te voorkomen dat de woningen uit de sociale voorraad verdwijnen terwijl er al een tekort is, willen andere corporaties woningen overnemen. Dat blijkt echter een dure aangelegenheid die ten koste gaat van investeringen in nieuwe woningen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Inderdaad. Ik heb als huurder in de vrije sector diep in de buidel mogen tasten voor deze dievenbende. Uiteindelijk ben ik naar een krimpgebied verhuisd waar ik voor de helft van het maandbedrag dat ik aan huur voor de dievenbende kwijt was, nu een stukje grond bij het huis heb met fruitbomen!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het voelt echt zuur dat ik vijf jaar lang als huurder in de vrije sector zwaar in de buidel heb moeten tasten voor deze dievenbende. Ik kan het niet anders noemen. Ik ben verhuisd naar een krimpgebied en voor de helft heb ik nu een leuk huis met een stukje grond en eigen fruitbomen! En vooral veel meer vrijheid.
H. Wiersma / gepens.
Misschien iets voor de gemeenten zelf om een duit in het zakje te doen? De desbetreffende gemeenten hebben tenslotte ook zitten slapen. Wie fouten maakt moet zelf op de blaren zitten. Om de woningmarkt weer enigszins in goede banen te leiden is overigens afschaffing van de verhuurdersheffing op korte termijn dringend noodzakelijk. Feitelijk had dit natuurlijk al in 2016 moeten plaatsvinden (zie de huidige prijsontwikkelingen op de woningmarkt).
Janneke
Het kabinet moet inderdaad zo snel mogelijk stoppen met de verhuurdersheffing. De verhuurdersheffing was al een onterechte maatregel toen er tijdens de crisis bezuinigd moest worden, maar is nu een ordinaire belastingplicht geworden. Er waren inderdaad (kleine) corporaties met nogal veel vet op de botten. Corporaties die veel reserves hebben, kunnen deze reserves inbrengen in een gezamenlijk fonds. Uit dit fonds zouden o.a. energiebesparingsmaatregelen bekostigd kunnen worden.

Maar dit kabinet vindt nog steeds dat er teveel sociale huurwoningen zijn. Dat klopt niet.
Advertentie